Diplomasi

Suudi Arabistan, Çin yatırımları için yeni bir merkez olma talebinde bulundu

Yayınlanma

Washington kritik madenler konusunda Çin’le savaşa hazırlanırken ve Brüksel Çin’den gelen elektrikli araç akınını durdurmaya çalışırken Suudi Arabistan Pekin’e artan ticari anlaşmazlıklarını aşmasında yardımcı olmayı teklif etti.

Suudi Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bandar Alkhorayef, ülkesinin Çin ürünlerini ve yatırımlarını memnuniyetle karşıladığını söyledi ve Çinli yatırımcıları Orta Doğu’nun en büyük ekonomisine erişmek için “fırsatları kaçırmamaya” çağırdı.

Çarşamba günü video bağlantısı aracılığıyla South China Morning Post’a verdiği mülakatta Alkhorayef, “Çinli şirketlerin know-how ve teknoloji getirecek ve Suudi Arabistan’da sahip olduğumuz değeri yakalayacak yatırımlarını görmek istiyoruz” dedi.

Alkhorayef, Körfez ülkesinin sadece yerel bir pazar olarak değil, aynı zamanda Çin malları için potansiyel bir ihracat merkezi olarak da hizmet verebileceğini öne sürdü.

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Alkhorayef, “Mükemmel bir yerel pazarın yanı sıra farklı pazarlara erişilebilirlik açısından da harika bir karışım sunuyoruz” dedi. “Petrol, gaz, petrokimyasallar ve mineraller gibi hammaddelere erişimimiz var. Ve ülke olarak iyi bir altyapıya sahibiz. Dolayısıyla Suudi Arabistan bölgede ve küresel ölçekte kesinlikle önemli bir oyuncu olacaktır” diye ekledi.

‘Pazarı kaçırmayın’ uyarısı

Bakanın yorumları, elektrikli araçların bataryalarında kullanılan lityum ve savunma sanayi için hayati önem taşıyan nadir topraklar da dahil olmak üzere kritik madenlere erişim için rekabetin kızıştığı ve Çin’in endüstriyel kapasite fazlasını ihraç ettiği ve pazarı elektrikli otomobillerle doldurduğu yönündeki suçlamaların arttığı bir dönemde geldi.

Bu arada Pekin ve Riyad, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Aralık 2022’de Suudi Arabistan’a yaptığı devlet ziyareti ve ardından iki tarafın stratejik ortaklık kurmasının ardından daha yakın ekonomik bağlar kurdu.

Alkhorayef, “Bana göre en önemli öncelik, talebi karşılamak ve talebi artırmak için sektöre yatırım yapmaktır,” dedi. “Yatırımları ne kadar zorlaştırırsak, kritik mineraller de o kadar kritik ve bulunması zor hale gelecektir” diye ekledi.

Suudi Arabistan, petrole olan bağımlılığını azaltma çabalarının bir parçası olarak maden sektörünü önemli bir gelir kaynağı haline getirmek için yatırım engellerini yıktı. Bu aynı zamanda kendi kritik mineral kaynaklarını desteklemeye çalışan Çin için de bir açılım sağlıyor.

Elektrikli araçlar konusunda Alkhorayef, Suudi Arabistan’ın “Çinli markaların pazarımıza gelmesiyle ilgili bir sorunu olmadığını” söyledi, ancak ülkenin Çinli otomobil şirketlerinin yerel üretim yapmasını istediğini de sözlerine ekledi – Suudi Arabistan’daki ilk üç elektrikli araç üreticisinden hiçbiri Çinli değil.

Alkhorayef, “Tek yol, biliyorsunuz, yerel üretime sahip olmak,” dedi. “Şimdi gelmezlerse gelecekte pazarı kaybederler” diye uyardı.

İkili ticaret 107 milyar dolar

Gümrük Genel İdaresi’ne göre, birbirini tamamlayıcı nitelikte olan Çin-Suudi ikili ticareti geçen yıl bir önceki yıla göre %0,3 artarak 107,5 milyar ABD dolarına ulaştı.

Suudi Arabistan 2023 yılında 86 milyon ton ham petrol satarak Çin’in ikinci en büyük ham petrol ithalat kaynağı olurken, Çin de karşılığında büyük miktarlarda tüketim malları ve sanayi ürünleri tedarik etti.

Ancak Alkhorayef’e göre Riyad artık Pekin’le ilişkilerini müşteri-tedarikçi ilişkisinden daha çok ortaklığa doğru kaydırmak istiyor.

“Aradığımız şey yeni kabiliyetlere, Ar-Ge’ye, insan sermayesi gelişimine, yerelleşmeye ve yerel içeriğe daha fazla yatırım yapmak. Odaklandığımız nokta burası” dedi.

Madencilik ve otomotiv, Çin’in kendi iç pazarında “pek çok kabiliyete” sahip olması nedeniyle Suudi Arabistan tarafından Pekin ile potansiyel işbirliği alanları olarak belirlenen 12 sektörden sadece ikisi.

Bakan, Riyad’ın makine ve ekipman, rafine etme ve eritme, otomotiv, kimyasallar, ilaç, tıbbi ekipman ve uydu üretimi alanlarında işbirliğini “çok ilginç” olarak gördüğünü söyledi.

ABD uzun zamandır Çin’i endüstriyel kapasite fazlalığıyla suçlarken, Pekin küresel pazarlara tedarik sağlama vizyonunu gerekçe göstererek bu suçlamayı sürekli olarak reddetti.

Suudi Bakan, Çin’in fazla kapasitesiyle ilgili herhangi bir endişesi olmadığını ifade ederken, bazı Batılı ülkeler tarafından dile getirilen jeopolitik endişeleri de kabul etti. Bakan, “aşırı yoğunlaşmayı” önlemek için bazı sanayi kapasitelerinin Suudi Arabistan gibi bölgelere aktarılması gerektiğini söyledi.

Alkhorayef, “Özel sektör perspektifinden bakıldığında bile … bu çok normaldi,” dedi. “Tedarikimizi farklı ülkelerden, farklı bölgelerden ve farklı tedarikçilerden çeşitlendirmeliyiz ki herhangi bir olaya yakalanmayalım” ifadelerini kullandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version