Yunanistan’da ‘radikal sol’ muhalefet ve eski hükümet partisi Syriza’da aylardır devam eden iç tartışma ayrılıkla sonuçlandı.
Haftasonu, ana muhalefet partisi Syriza’nın Merkez Komitesi iki gün süren bir toplantı yaptı. Eski Maliye Bakanı Öklid Çakalotos’un liderliğini yaptığı, 46 üyeden (ikisi milletvekili) oluşan ve ‘Şemsiye’ olarak adlandırılan bir fraksiyon Syriza’dan kopuşu ilan etti.
Syriza içindeki ‘geleneksel sol’ fraksiyonu temsil ettiği öne sürülen ‘Şemsiye’nin ayrılık kararı, daha önce Yunanistan’da tanınmayan 35 yaşındaki ABD vatandaşı işadamı Stefanos Kasselakis’in Eylül ayı sonunda partinin liderliğini kazanmasının hemen ardından patlak veren tartışmaların ardından geldi.
Geçtiğimiz Temmuz ayındaki ağır seçim yenilgisinin ardından Kasselakis, eski Başbakan Aleksis Çipras’ın yerine parti liderliğine geldi ve Efi Ahçioğlu’nu yendi.
O zamandan bu yana Ahçioğlu’nu destekleyen ‘Şemsiye’, Kasselakis’in sol değerlerle hiçbir ilgisi olmadığına işaret ederek yeni liderliği açıkça eleştiriyor. Gemicilik sektöründeki ticari faaliyetleri ve geçmişte Goldman Sachs için de çalışmış olması nedeniyle onu ‘kılık değiştirmiş bir neoliberal’ olarak nitelendiriyorlar.
Ahçioğlu ise partide kalacağını söyledi fakat kendisine yakın kaynaklar Kasselakis’i ‘iç düşmanlar icat ederek bölücülük yapmakla’ eleştirdi.
Öte yandan Kasselakis ve destekçileri, iki gün süren konferansın ‘geleneksel sol’dan uzun süredir sorun çıkaranların çekilmesiyle parti için ‘daha fazla birlik ve beraberlikle’ sonuçlandığını iddia ediyor.
Eleştirmenler, ‘Şemsiye’nin Çipras’ı sık sık zor durumda bıraktığını ve kamuoyuna yaptıkları açıklamaların çoğu zaman parti çizgisine ters düştüğünü öne sürüyor.
Kasselakis, Syriza üyeleri tarafından yapılan açık bir oylamayla seçildiği için parti içi muhalefetin seçim sonuçlarına saygı göstermediğini söylem işti. ‘Şemsiye’, parti üyeleri tarafından yapılacak bir oylamaya karşı çıkmıştı.
Çakalotos, Yunan krizi sırasındaki troyka-Yunanistan müzakerelerinde AB’nin ‘istenmeyen adam’ ilan ettiği Yanis Varufakis’in yerine Maliye Bakanı olmuştu.
Oxford mezunu Çakalotos, Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nde kalmasına taraftardı.