DİPLOMASİ

Taliban temsilcileri Kazan Forumu’na katılmak istiyor

Yayınlanma

Taliban yönetimi, 15-16 Mayıs’ta düzenlenecek KazanForum ekonomi forumuna katılmak için başvuruda bulundu. Taliban yönetimindeki Afganistan’ın Sanayi ve Ticaret Bakan Vekili Nuriddin Azizi, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstam Minnihanov’a gönderdiği mektupta, üst düzey katılım planladıklarını bildirdi.

Rusya’da yasaklı bir terör örgütü olarak kabul edilen Taliban yönetimi, 15-16 Mayıs tarihlerinde Kazan’da düzenlenecek KazanForum ekonomi forumuna katılmak için yer ayırtma talebinde bulundu.

RİA Novosti‘nin haberine göre, Taliban kontrolündeki Afganistan hükümetinin Sanayi ve Ticaret Bakan Vekili Nuriddin Azizi, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstam Minnihanov’a yazdığı mektupta, etkinliğe üst düzey katılım planladıklarını belirtti.

Azizi mektubunda, “Önde gelen iş insanlarımızın ürünlerini sergileyebilmesi için iyi bir konumda sergi pavyonu organize etmek istiyoruz,” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca, forumun “Rusya ile İslam dünyası ülkeleri arasındaki ekonomik etkileşim için ana platform” olduğunu vurgulayarak, etkinliğin daimî ortağı olmaya hazır olduklarını ifade etti.

Rusya’nın Afganistan’daki İş Merkezi Başkanı Rüstam Habibullin, 60’tan fazla Afgan girişimcinin forumda ürünlerini sergilemek istediğini belirtti. Sergilenmesi planlanan ürünler arasında kuru meyveler, kuruyemişler, mücevherat, tekstil ürünleri, halılar, kozmetik ürünleri, temizlik malzemeleri ve gıda ürünleri bulunuyor.

Habibullin, Taliban yönetiminin forum sırasında Rusya ile Afganistan üzerinden 50 milyon metreküp sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) transit geçişine dair bir anlaşma imzalamak istediğini de açıkladı.

Taliban temsilcileri daha önce de Kazan’daki çeşitli forumlara katılmıştı. Etkinliği organize eden Yatırım Geliştirme Ajansı, bu konuda yorum yapmayı reddederken, program içeriğinde Afganistan’dan gelen konuklara dair herhangi bir bilgiye yer verilmemişti.

Sonrasında Taliban heyeti Kazan’ı iki kez daha ziyaret etti. Bu ziyaretlerden birinde eğitim alanındaki deneyimlerini paylaşırken, 2024 sonbaharında BRICS zirvesine katılmak için başvuruda bulundular ancak bu taleplerine yanıt alamadılar.

Taliban, 2021 yılında Amerikan güçlerinin çekilmesinin ardından Afganistan’da yönetimi ele geçirerek hükümet kurdu.

Fakat insan hakları ihlalleri, kapsayıcı bir siyasi sistem oluşturma, terörle ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele gibi taahhütlerini yerine getirmediği için Rusya dahil hiçbir ülke tarafından meşru olarak tanınmadı.

Diğer yandan Moskova, son yıllarda Taliban ile ilişkilerini sürdürmeye devam ediyor. Rusya, ticaret hacmini artırırken, çeşitli Afgan projelerine yatırım yapıyor ve Taliban’ın terör listelerinden çıkarılması için çaba sarf ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kadınların eğitim almasını ve toplumsal iletişim kurmasını yasaklayan Taliban’ı “müttefik” olarak tanımlarken, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov onları “makul insanlar” olarak nitelendirdi.

Rusya Devlet Dumasından Taliban kararı

Çok Okunanlar

Exit mobile version