İsviçre, ‘Avrupa Gökyüzü Kalkanı’ (European Sky Shield) hava savunma koalisyonuna katılmak istiyor. Avrupa Gökyüzü Kalkanı, Ukrayna savaşından bu yana daha keskin bir şekilde gündeme gelen Avrupa hava savunmasını güçlendirmek için 2022 yılında Almanya tarafından kurulan ortak bir hava savunma koalisyonu.
İsviçre Savunma Bakanı Viola Amherd’in Cuma günü Avusturya ve Almanya’dan mevkidaşlarıyla yapacağı bir toplantı sırasında programa katılma niyet beyanını imzalaması bekleniyor.
Savunma Bakanlığı Reuters’a yaptığı açıklamada, “İsviçre Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimine katılmak istiyor ve Bern’de bir niyet beyanı imzalanacak,” dedi.
Şimdiye kadar aralarında Almanya, İngiltere, Finlandiya ve İsveç’in de bulunduğu 17 Avrupa ülkesi Gökyüzü Kalkanı projesine imza attı. Koalisyon, Patriot füze sistemi gibi hava ve füze savunma sistemlerinin tedarikini koordine ederek ülkelerin maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyor. Bunun yanı sıra eğitim, bakım ve lojistik konularında da işbirliğini mümkün kılmak hedefleniyor.
Avrupa işlerinde yüzyıllardır ‘tarafsız’ dış siyaseti ile bilinen İsviçre’nin üzerindeki baskı, Ukrayna savaşından bu yana her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz hafta Bern, İsviçreli savunma firması RUAG’ın Ukrayna’da kullanılmak üzere 96 adet Leopard 1 A5 ana muharebe tankı satma talebini reddetti. Daha önce de Danimarka ve Almanya’nın Ukrayna’ya yardım için İsviçre yapımı zırhlı araç ve mühimmat gönderme taleplerini veto etmişti.
Gökyüzü Kalkanı hamlesi İsviçre’nin tarafsızlığı savunanların da endişelerine neden oldu. Pro Schweiz adlı lobi grubundan Werner Gartenmann, “Bu kesinlikle tarafsız bir İsviçre’ye uymuyor,” dedi.
Gartenmann, bu hamlenin İsviçre’yi askeri açıdan yabancı ülkelere ve NATO’ya bağımlı hale getireceğinden ve ülkeyi bir hedef haline getireceğinden endişe duyduğunu söyledi.