ASYA

Tayvan, ABD silahlarıyla canlı atış füze tatbikatı yaptı

Yayınlanma

Tayvan ordusu, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) olası hava ve deniz saldırılarına karşı koymayı amaçlayan bir canlı atış tatbikatında füze ateş gücünü sergiledi.

Yıllık tatbikat salı günü adanın güneydoğu kıyısında Pingtung ilçesindeki hassas bir test alanı olan Jiupeng üssünde gerçekleştirildi. Tatbikat 12 yıl aradan sonra ilk kez medyaya açık olarak gerçekleştirildi.

PLA savaş uçakları ve mühimmatlarının durdurulmasını simüle etmek için en az üç tür füze ateşlendi.

Tayvan medyasında yer alan görüntülerde iki ABD Patriot PAC-II karadan havaya füzesinin önleme kabiliyetlerini test etmek üzere ateşlendiği görüldü.

Bunu Tayvan’da inşa edilen ve gelen seyir füzelerini imha etmek üzere tasarlanan Tien Kung-III (Sky Bow-III) karadan havaya füzenin fırlatılması izledi.

Bir RIM-66 Standard orta menzilli gemiden fırlatılan füze de bir Tayvan fırkateyni tarafından kıyı açıklarındaki sulardan ateşlendi.

Tüm füzeler, adanın en büyük silah üreticisi olan Ulusal Chung-Shan Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün füzelerini test ettiği Jiupeng üssündeki hedeflerini vurdu.

Tayvan savunma bakanlığı sözcüsü Sun Li-fang gazetecilere yaptığı açıklamada füzelerin “hedeflerini sorunsuz bir şekilde vurduğunu” söyledi.

Sun Li-fang “Bu sadece askerlerimizin eğitiminin çok sağlam olduğunu değil, aynı zamanda silah sistemlerimizin de canlı atış sürecinde etkili olduğunun doğrulandığını gösteriyor” dedi.

Tayvan medyasına göre, dört füze ateşlenmeden önce ordu, Chung-Shan Enstitüsü tarafından geliştirilen karadan karaya seyir füzesi Hsiung Feng II-E’nin genişletilmiş bir versiyonunu da test etti.

Sun bu fırlatmayı teyit etmedi, sadece canlı ateş tatbikatının ordunun yıllık planları doğrultusunda yapıldığını söyledi.

“Test edilen füzelerden bazıları oldukça hassas olduğu için tatbikatta ne tür füzelerin kullanıldığı konusunda yorum yapmayacağız” dedi.

Hsiung Feng II-E (Brave Wind II-E) füze sisteminin geliştirilmesi, boğazlar arası bir çatışma durumunda kullanılacak karşı saldırı silahlarından biri olduğu için ada ordusu tarafından gizli tutuluyor. En az 1,000 km (620 mil) menzile sahip olan füzenin, Çin anakarasındaki Yangtze Nehri ve Pearl Nehri deltalarına ulaşabileceği söyleniyor.

Tayvan ordusu, PLA ile başa çıkmak için asimetrik savaş stratejisinin bir parçası olarak hem kendi geliştirdiği hem de ABD’den satın aldığı füzelere sahip.

Pekin, tek Çin ilkesi gereği, Tayvan’la yeniden birleşeceğini defalarca kez dile getirdi. Tek Çin ilkesini tanımasına rağmen yeniden birleşmeye karşı çıkan, Taipei’nin başlıca uluslararası destekçisi ABD ise adanın savunması için silah tedarik etmeye devam ediyor.

Pekin’in “ayrılıkçı” olarak nitelendirdiği, bağımsızlık yanlısı Demokratik İlerleme Partisi’nden William Lai Ching-te ‘nin ocak ayında Tayvan’ın lideri olarak seçilmesinden bu yana gerilim yükseldi ve Pekin, adaya yönelik çevreleme tatbikatlarını artırdı.

Tayvan ordusu ise önümüzdeki iki gün boyunca adanın doğusunda yıllık tatbikata devam edecek ve eylül ayının ilk haftası için daha fazla tatbikat planladığını açıkladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version