Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), İsveç’in NATO’nun 32. üyesi olma hedefini 23 Ocak Salı günü onaylayarak, Macaristan’ı İskandinav ülkesinin tam üyelik yolunda aşılması gereken son engel olarak bıraktı.
Macaristan, ‘hukukun üstünlüğü’ ihlalleri konusunda Macar hükümetine müdahale ettiği gerekçesiyle Stockholm’ün üyeliğine henüz onay vermedi.
NATO üyeleri, 2022 yazında Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında müzakereler başlatılırken, konuyla ilgili Macaristan ile İsveç arasında arabuluculuk yapmak için herhangi bir adım atmadı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise dün X’ten yaptığı açıklamada, İsveçli mevkidaşını ‘müzakere etmeye’ davet ettiğini yazdı.
İsveç medyası Expressen’in bildirdiğine göre, Dışişleri Bakanı Tobias Billström, “Bu durumda müzakere etmek için bir neden göremiyorum,” diyerek, Macaristan’ın veto yetkisini kullanma hamlesini reddetti.
Billström ayrıca, ‘müzakere’ sözcüğünün resmi davet mektubunda yer almadığını ve Başbakan Ulf Kristersson’un katılımını onaylamadığını da sözlerine ekledi.
Bakan, onay konusunun 22 Ocak günü İsveç’in girişimiyle Brüksel’de Macar mevkidaşı Péter Szijjártó ile tekrar gündeme getirildiğini ve burada ‘devam etme niyetinde olduklarına ve hükümetin İsveç’in NATO’ya üye olmasından tamamen yana olduğuna dair bir kez daha güvence verildiğini’ savundu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yaptığı açıklamada, TBMM’deki oylamayı memnuniyetle karşıladığını ve ‘Macaristan’ın ulusal onayını mümkün olan en kısa sürede tamamlayacağına da güvendiğini’ söyledi.
“Tüm NATO müttefikleri Vilnius’ta İsveç’i ittifakımıza katılmaya davet etmeyi kabul etti ve İsveç taahhütlerini yerine getirdi,” diye devam eden Stoltenberg, İsveç’in üyeliğinin NATO’yu ‘daha güçlü ve herkesi daha güvenli hale getireceğini’ öne sürdü.
Öte yandan İsveçli siyasetçiler Viktor Orban’ın İsveç Başbakanı’nı davet etmesine ikna olmuş değil. İsveç parlamentosunun dışişleri komitesi başkanı sağcı İsveç Demokratları’ndan Aron Emilsson, “İsveç, Türkiye ve Finlandiya ile imzaladığımız anlaşmada üzerine düşeni yaptı. Müzakere edilecek yeni bir şey yok,” dedi.
Merkez Parti lideri Muharrem Demirok X’TE, “Şimdi Macar parlamentosunun da hızlı hareket edeceğini umuyoruz. Bundan herkes faydalanır. Emniyet, güvenlik ve istikrarı birlikte inşa ediyoruz,” diye yazdı.
Fakat Billström, ‘açıkça iyi bir haber’ olmasına rağmen, Türkiye’nin başvuruyu resmen onaylamadan önce Erdoğan’ın kararı imzalaması gerektiğini vurguladı ve “Elbette süreçle işimiz bitmedi,” dedi.