Almanya’da geçen ay Mannheim’de bir polisin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan bıçaklı saldırının ardından “terör saldırılarına sınır dışı prosedürleri” gevşekleştiriliyor.
Tagesspiegel’de yer alan habere göre, federal eyaletlerin göçmenlik makamları gelecekte “terör eylemlerine” göz yuman kişileri daha kolay sınır dışı edebilecek.
Hükümet çevrelerine göre Federal Kabine çarşamba günü SPD’li İçişleri Bakanı Nancy Faeser tarafından hazırlanan ilgili bir taslağı onayladı.
Taslağa göre, tek bir terör suçunun onaylanması ile sınır dışı edilme mümkün olacak.
Dahası, taslak kapsamında içeriğin yayılması sadece bu tür içeriğin oluşturulmasını değil, aynı zamanda örneğin YouTube, Instagram veya TikTok gibi sosyal platformlarda bir gönderinin “beğenilerek” işaretlenmesini de kapsayacak.
Mahkumiyet kararına gerek duyulmayacak
Faeser’in hazırladığı taslağa göre, bir kişinin kamu huzurunu bozacak şekilde belirli suçlara göz yumması ve bu suçları ödüllendirmesi halinde de Alman devletinin sınır dışı etme konusunda ciddi bir çıkarı olduğu varsayılacak.
Bu durumda, sınır dışı edilmeden önce cezai bir mahkumiyetin beklenmesi gerekmeyecek.
Federal Meclis’te Sol Parti’nin hukuk işleri sözcüsü Clara Bünger taslağa tepki göstererek, “İçişleri Bakanı Faeser’in sosyal medyadaki bir paylaşım nedeniyle insanları sınır dışı etmeyi planlıyor olması, endişe verici bir gelişmenin ilk doruk noktasıdır,” dedi.
Öte yandan Yeşil Şansölye Yardımcısı Robert Habeck projeye olumlu bakıyor. Habeck, “Zulme uğrayan insanların Almanya’da koruma bulabilmesi ülkemizin büyük bir başarısı ve gücüdür. Fakat terörizmi alkışlayarak ve cinayetleri kutlayarak liberal temel düzenle alay eden herkes kalma hakkını kaybetmiştir,” dedi.
Habeck, İslamın Almanya’ya ait olduğunu ama “İslamcılığın buna dahil olmadığını” ekledi.
Yeni vatandaşlara “İsrail’in var olma hakkını tanıma” zorunluluğu
Öte yandan Almanya’da salı günü yürürlüğe giren yeni vatandaşlık yasası, başvuru sahiplerinin İsrail devletinin var olma hakkını açıkça beyan etmelerini zorunlu kılıyor.
İçişleri Bakanı Nancy Faeser salı günü yaptığı açıklamada, “Değerlerimizi paylaşan ve çaba gösteren herkes artık daha hızlı bir şekilde Alman pasaportu alabilir ve artık eski vatandaşlıklarını bırakarak kimliklerinin bir kısmından vazgeçmek zorunda kalmazlar. Ama aynı zamanda şunu da netleştirdik: bizim değerlerimizi paylaşmayan hiç kimse Alman pasaportu alamaz. Burada çok net bir kırmızı çizgi çizdik ve yasayı eskisinden çok daha katı hale getirdik,” dedi.
İçişleri Bakanlığı daha önce Yahudilik ve Almanya’daki Yahudi yaşamına ilişkin sorulara yer vermeyi planladığını belirtmiş ama İsrail devletine ilişkin spesifik bir beyan içerip içermeyeceği konusunda bir açıklama yapmamıştı.
Komisere göre antisemitik suçlarda “feci bir artış” var
İçişleri Bakanlığı salı günü bunun artık bir gereklilik olacağını doğruladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Antisemitizm, İsrail devletinin var olma hakkı ve Almanya’daki Yahudi yaşamı konularında yeni test soruları eklendi,” denildi.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, demokrasi ve Nasyonal Sosyalizmin işlediği suçlar nedeniyle Almanya’nın Yahudiliğe karşı tarihi sorumluluğuna bağlılığını beyan etmek de testin bir parçası olacak.
Salı günü yıllık raporunu sunan Almanya’nın antisemitizmle mücadeleden sorumlu resmi hükümet komiseri Felix Klein, ülkede Yahudilere karşı işlenen nefret suçlarında “feci bir artış” olduğunu açıkladı.