AVRUPA

Telegraph: İngiliz ordusu Starmer’ın Ukrayna planına ‘siyasi tiyatro’ diyor

Yayınlanma

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer’ın Ukrayna’da ‘barışı’ korumak için asker göndermeye tamam diyen ‘istekliler koalisyonu’ planları ‘siyasi tiyatro’ olarak nitelendirilerek reddedildi.

Başbakan bu ayın başlarında barışı koruma girişimini önermiş ve birçok ülkenin herhangi bir barış anlaşmasını uygulamaya hazır olduğu konusunda ısrar etmişti.

Fakat hangi birliklerin ve teçhizatın gönderileceğine dair çok az somut ayrıntı ortaya çıktı.

Pazar günü ise, üst düzey askeri kaynaklar The Telegraph’a Starmer’ın “aceleci davranıp hata yaptığını” söyleyerek planları reddetti.

Bu hafta başında Donald Trump’ın özel temsilcisi de planları “kasıntı ve poz” olarak nitelendirerek reddetmişti. Steve Witkoff , bu fikrin Başbakan ve diğer Avrupalı liderlerin “hepimiz Winston Churchill gibi olmalıyız” şeklindeki “basit” düşüncesine dayandığını söylemişti.

Beyaz Saray’ın hem Batı hem de Ortodoks kiliselerinde Paskalya Pazarına denk gelen 20 Nisan’a kadar Rusya ve Ukrayna arasında bir barış anlaşmasına aracılık etme taahhüdünde bulunduğu öne sürülüyor.

Üst düzey bir ordu kaynağı bu süre zarfında Ukrayna’ya yönelik bir destek planının hazırlanmasının “uzaktan yakından mümkün olmadığını” söyledi.

Kaynak, “Tanımlanmış bir askeri son durum ya da askeri-stratejik planlama varsayımı yok. Bunların hepsi siyasi tiyatro,” dedi.

Starmer’ın “ne hakkında konuştuğunu bilmeden sahada askerden bahsederek aceleci davranıp hata yaptığını” kaydeden kaynak, bu nedenle artık bu konuda daha az şey duyduklarını belirtti.

Savunma Bakanlığı kaynakları pazar gecesi koalisyonun ivme kazandığını ve ilgili ülkelerin “barışı sağlamak için adım atmaya hazır olduklarını” ısrarla vurguladılar.

The Telegraph geçen hafta, 30 ülkenin Londra’nın batısındaki Northwood’da bulunan Daimi Ortak Karargah’ta (PJHQ) bir araya gelmesiyle koalisyon tarafından tartışılan öneriler çerçevesinde Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) savaş uçaklarının Ukrayna semalarında polislik yapacağını ortaya çıkarmıştı.

İngiliz Typhoon’larının yerdeki birliklere hava koruması sağlayabileceği öne sürülmüştü, fakat gönderilebilecek birliklerin sayısı netleştirilmedi.

Bir savunma kaynağı görüşmeleri “erken aşamada” olarak tanımlarken, görüşmelerin 30 ülkenin “birbirini tanımasıyla” ilgili olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir askeri kaynak ise, “Bu siyaset. Bunun askeri bir anlamı yok,” dedi.

Kaynak, ne Rusların ne de Amerikalıların Britanya’nın liderlik ettiği koalisyonu desteklediğini sözlerine ekledi ve koalisyon görüşmelerinin “kimsenin görevinin ne olduğunu bilmemesi” nedeniyle karmaşıklaştığı uyarısında bulundu.

Askeri kaynak, “Ukrayna ve çevresinde yaklaşık 700.000 Rus ve silah altında bir milyondan fazla Ukraynalı var. Ülkenin batısında, cephe hattından 400 km uzakta konuşlanmış 10.000 kişilik bir uluslararası güç ne yapacak? Kendisini bile koruyamaz. Görevi nedir? Meşruiyeti nedir? Angajman kuralları nelerdir? Nasıl komuta ediliyor, tedarik ediliyor ve barındırılıyor? Ne kadar süreyle ve neden orada? Kimse bilmiyor,” diye konuştu.

Askeriyeden üst düzey bir kaynak, ordunun Trump’ın Paskalya’ya kadar verdiği süre içinde işe yarayacak bir plan yapabileceğinden emin olmakla birlikte, istekliler koalisyonunun ortaya koyduğu planın gerçekten uygulanıp uygulanmayacağının “siyasi ve diplomatik bir soru” olmaya devam ettiğini söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version