Yeniden ABD Başkanı seçilen Donald Trump Birleşik Krallık’a, İngiliz ihracatını milyarlarca poundluk yeni gümrük vergilerinden muaf tutacak özel bir anlaşma teklif etmeyi düşünüyor.
ABD Başkanı, Avrupa başkentlerinde paniğe neden olan “Önce Amerika” ticaret politikası kapsamında, gelecek yıl göreve geldikten sonra tüm yabancı ithalatlara büyük vergiler getirme sözü verdi.
Fakat Telegraph’ta yer alan habere göre Trump’a yakın kaynaklar, Britanya’nın önümüzdeki aylarda müzakere etmeyi umduğu bir anlaşmanın şartları uyarınca gümrük vergilerinden muaf tutulabileceğini söyledi.
Seçilmiş başkanın önerdiği gümrük vergileri, tüm yabancı ithalatlar için yüzde 10 ila 20 arasında bir vergi ve Çin’den gelen mal ve hizmetler için yüzde 60’lık bir vergi içeriyor.
Trump’ın salı günkü seçimleri kazanmasının ardından, aralarında Birleşik Krallık’ın da bulunduğu yabancı hükümetler, dünyanın en büyük ekonomisinin korumacı ticaret politikalarına geri dönmesine hazırlanıyor.
İngiliz bakanlar ve diplomatlar, ülkelerini planlardan çıkarmak amacıyla Trump’a Birleşik Krallık’ın Amerika ile olan “özel ilişkisini” anlatmayı planlıyor.
Brexit destekçisi Trump, Theresa May’in AB’den ayrılmak için önerdiği anlaşmayı şiddetle eleştirirken, başbakan olduğunda farklı bir Brexit yolu çizen Boris Johnson’a sık sık övgüler yağdırmıştı.
İngiliz hükümetinden bir kaynak Telegraph’a yaptığı açıklamada, Britanya’nın müzakerelerde geçen yıl 130 milyar sterlin (yaklaşık 167 milyar dolar) değerindeki hizmet sektöründen ABD’ye yapılan ihracata öncelik vereceğini söyledi.
Uzmanlar gümrük vergilerinin ABD Hazinesine 2 trilyon ila 3,3 trilyon dolar arasında bir gelir sağlayacağını, fakat hem Amerika’da hem de dünya genelinde büyüme üzerinde büyük bir etkisi olacağını tahmin ediyor. Tarifelerin tam olarak uygulanması halinde Birleşik Krallık ekonomisi yüzde 0,7’ye kadar küçülebilir.
Gümrük vergisi muafiyetlerine ilişkin herhangi bir anlaşma, muhtemelen Britanya’nın diğer politika konularında taviz vermesini gerektirecektir ki bu tavizler arasında Dışişleri Bakanı David Lammy’nin Britanya’nın AB’ye daha yakın hale getirme planı da yer alabilir.
Birleşik Krallık hükümetinden bir kaynak, Trump’ın otomobiller de dahil olmak üzere ABD’nin yerli üretimi için kritik öneme sahip mallar üzerindeki gümrük vergilerinin kaldırılması taleplerini de reddedebileceğini söyledi.
Maliye Bakanı Rachel Reeves çarşamba günü yaptığı açıklamada hükümetinin Trump’ın ekibine “serbest ve açık ticaretin önemi konusunda güçlü temsillerde bulunacağını” söylerken, Dışişleri Bakanı da perşembe günü BBC’ye verdiği demeçte “büyük bir müttefik olarak hizalanmamızı ve dikkate alınmamızı sağlayacağını” ifade etti.
Annesi İskoç olan Trump ilk yönetimi sırasında tam bir serbest ticaret anlaşması için Londra ile görüşmelerde bulunmuş fakat görüşmeler, Birleşik Krallık’a klorla yıkanmış tavuk ithalatı da dahil olmak üzere tarımsal gıdalarla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle çökmüştü.
Joe Biden’ın yönetimi altında görüşmeleri yeniden canlandırma girişimi durdu ve Birleşik Krallık yetkilileri Kongre onayı gerektiren yeni bir anlaşma yapma şansının artık uzak olduğunu söyledi.
Öte yandan Financial Times’ın eski editörlerinden Lionel Barber, Trump’ın yakın çevresindekilerin, 2016’dan bu yana birbirini izleyen İngiliz hükümetlerinin AB’den ayrılma konusunda “hiçbir şey yapmamasından” dolayı hayal kırıklığına uğradığına inandıklarını söyledi.