Diplomasi
Trump, Rusya’ya yönelik yaptırımları bir yıl daha uzattı

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’ya yönelik çeşitli yaptırımların süresini bir yıl daha uzattı. Trump, Ukrayna’da barış sağlanana kadar yaptırımların devam edeceğini ve müzakerelerde Kiev’e Rus kuvvetlerinin kontrolündeki toprakların bir kısmının iade edilmesini talep edeceklerini belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’ya karşı uygulanan bir dizi yaptırımı bir yıl daha uzatma kararı aldı. Bu kısıtlamalar farklı dönemlerde; 2014’te Barack Obama, 2018’de yine Trump’ın kendisi ve 2022’de Joe Biden tarafından yürürlüğe konmuştu.
Yaptırımların uzatılmasına ilişkin belgeye eklenen açıklama notunda, “Söz konusu kararlarda belirtilen eylemler ve politikalar, Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına olağanüstü ve acil tehdit oluşturmaya devam etmektedir,” ifadeleri yer aldı.
Trump’ın uzattığı yaptırımlar başlangıçta Rusya’nın 2014’te Ukrayna’daki eylemlerine karşılık olarak uygulanmıştı. Sonraki yıllarda bu kısıtlamalar genişletilerek, bölgedeki Rus politikasını destekleyen daha fazla kişi ve kuruluşu kapsayacak şekilde artırıldı.
Trump yönetimi 2018 yılında Moskova üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla yeni yaptırımlar uygularken, 2022’de Başkan Biden, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalenin ardından yaptırım listesini daha da genişletti.
Trump, 26 Şubat’ta yaptığı açıklamada Ukrayna topraklarında barış sağlanana kadar Rusya’ya yönelik yaptırımların yürürlükte kalacağını belirtti. ABD Başkanı, olası bir hafifletmenin ancak çatışmanın sona ermesinden sonra görüşülebileceğini vurguladı.
Dahası Trump, çatışmanın bitirilmesine yönelik müzakereler kapsamında Washington’ın Rus kuvvetlerinin kontrolü altındaki toprakların bir kısmının Kiev’e iade edilmesini talep edeceğini ifade etti.
Geçen ay Trump, Moskova çatışmanın çözümüne yönelik müzakereleri reddettiği takdirde ek yaptırımlar uygulama olasılığını dile getirmişti.
X-Compliance’in istatistiklerine göre, geçtiğimiz yıl yabancı yaptırım listelerindeki Rus hedeflerinin sayısı 2 binden fazla kişi artış gösterdi. 31 Aralık 2024 itibarıyla, Birleşmiş Milletler, ABD, AB, Birleşik Krallık, İsviçre, Hollanda, Belçika, Letonya, Polonya, Çekya, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Singapur, Japonya, Çin ve Ukrayna tarafından oluşturulan yaptırım listelerinde toplam 37.231 kişi ve kuruluş yer alıyordu.
Bunların 17 bin 347’si Rusya’dan, 19 bin 879’u ise diğer ülkelerden. Yaptırım listesinde 9 bin 213 Rus vatandaşı ve 8 bin 134 Rus şirketi bulunuyor (yılbaşında bu sayılar sırasıyla 8 bin 410 ve 6 bin 821 idi).
Yaptırım listelerine dahil edilen Rus şirketlerinin ana faaliyet alanları şöyle: Toptan ticaret yüzde 14,7; bilimsel araştırma ve geliştirme yüzde 9,3; bilgisayar, elektronik ve optik ekipman üretimi yüzde 6,9; finansal hizmetler yüzde 5,4; yazılım geliştirme yüzde 5,3.
Ayrıca, ABD Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) ile Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık (HM Treasury) yaptırım rejimleri tarafından uygulanan “yüzde 50 kuralı” uyarınca, yaptırım listelerinde resmen yer almayan ancak yaptırıma tabi kişilerin kontrolünde olan şirketlere de (eğer sahiplik payları yüzde 50 ve üzerindeyse) kısıtlamalar otomatik olarak uygulanıyor.
Geçtiğimiz aralık ayı itibarıyla, bu prensibe göre yaptırım riski altında bulunan Rus şirketi sayısı 5.868 olarak kaydedildi.