Diplomasi

Trump’ın özel temsilcisi Kellogg’dan Ukrayna için ‘Almanya modeli’ önerisi

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Keith Kellogg, savaş sonrası Ukrayna’nın müttefik güçlerin sorumluluk bölgelerine ayrılabileceğini öne sürdü, ancak bunun ülkenin bölünmesi anlamına gelmediğini belirtti. Kellogg, İngiliz ve Fransız güçlerinin Dinyeper’in batısında, Rus güçlerinin doğuda ve Ukrayna ordusunun arada konuşlanabileceği bir modelden bahsettiğini, ancak daha sonra sözlerinin çarpıtıldığını ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellogg, barış anlaşması kapsamında Ukrayna’nın, Hitler’e karşı kazanılan zafer sonrası Berlin gibi, müttefik güçlerin kontrol bölgelerine ayrılabileceğini öne sürdü.

Kellogg, The Times‘a verdiği demeçte, “Bu durumu, İkinci Dünya Savaşı sonrası Berlin’de olduğu gibi yapabiliriz; orada bir Rus bölgesi, bir Fransız bölgesi, bir İngiliz bölgesi ve bir Amerikan bölgesi vardı,” dedi.

Kellogg’un planına göre, İngiliz ve Fransız birlikleri “güvenlik gücü” olarak Kiev’den geçen Dinyeper Nehri’nin batısına konuşlandırılabilir.

Ayrıca Ukrayna’nın doğu bölgelerinde Rus güçleri yer alırken, Avrupalı ve Rus birlikleri arasındaki toprakları ise Ukrayna ordusu kontrol edebilir.

Bunun yanı sıra Kellogg, doğudaki “mevcut kontrol hatları” boyunca 29 kilometre uzunluğunda askerden arındırılmış bir bölge oluşturulabileceğini kaydetti.

ABD’nin ülkeye asker göndermeyeceğini belirten Kellogg, Ukrayna topraklarının yeterince geniş olduğunu ve ateşkesin uygulanmasını sağlayacak birden fazla orduyu “barındırabileceğini” ifade etti.

Kellogg’a göre, Dinyeper’in batısındaki İngiliz-Fransız güçleri Moskova için “hiçbir şekilde kışkırtıcı olmayacak”.

Kellogg daha sonra yaptığı açıklamada, gazetenin savaş sonrası Ukrayna’daki nüfuz bölgeleri hakkındaki sözlerini “çarpıttığını” belirtti.

Trump’ın temsilcisi, toprakların devletler arasında bölünmesini önermediğini, yalnızca ülkenin egemenliği yararına olası bir ateşkes rejiminin “istikrarını sağlayacak güçlerden” bahsettiğini söyledi.

Kellogg, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Bölünmeden bahsederken, müttefik güçlerin (Amerikan askerleri olmadan) sorumluluk bölgelerini veya alanlarını kastettim. Ukrayna’nın bölünmesini KASTETMEDİM,” ifadelerini kullandı.

Reuters‘a konuşan konuya yakın kaynaklar, Moskova’nın savaşın sona erdirilmesi için Washington ile yaptığı görüşmelerde maksimalist koşullar öne sürmeye devam ettiğini bildirdi.

Bu koşulların, Ukrayna’nın doğusundaki dört bölgenin kontrolünün Rusya’ya devredilmesi talebini içerdiği belirtildi.

Kaynaklara göre, Kremlin’in bu tutumu, Beyaz Saray’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi ve Rusya ile müzakerelerin kilit isimlerinden Steve Witkoff tarafından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Özel Temsilcisi Kirill Dmitriyev ile Washington’da yaptığı görüşmenin ardından Trump’a iletildi.

Kellogg’un, Witkoff tarafından önerilen bu seçeneğe karşı çıktığı ve Ukrayna’nın topraklarının tamamen Rusya Federasyonu’nun kontrolüne devredilmesini kabul etmeyeceğine inandığı ifade edildi.

İngiltere, Ukrayna’ya beş yıl asker konuşlandırmaya hazırlanıyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version