DİPLOMASİ
Tüpraş, Rusya’dan petrol alımını durdurdu

Türkiye’nin en büyük petrol rafinerisi Tüpraş, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle 27 Şubat’tan itibaren Rus petrolü ve petrol ürünleri alımını durdurma kararı aldı.
2022’de savaşın başlaması ve Rusya’ya yönelik yaptırımların uygulanması sonrasında Rusya, Türkiye’nin en büyük petrol ve petrol ürünleri tedarikçisi hâline gelmişti. Ancak şimdi, Türkiye’nin önde gelen petrol rafineri şirketi risk almak istemiyor ve yalnızca yaptırım rejimini ihlal etmeyen yükleri kabul etmeyi planlıyor.
Bloomberg‘e konuşan konuya vâkıf bir kaynak, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tüpraş)’ın, petrol ve petrol ürünlerinin tavan fiyatın üzerinde satılması hâlinde 27 Şubat’tan itibaren alım yapmayı durduracağını belirtti.
Bu tarih, eski ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin 10 Ocak’ta yürürlüğe koyduğu en kapsamlı yaptırımların ardından Rus petrolü alımına izin verdiği son tarih. Tüpraş, yeni alımlar yapmayı zaten durdurmuş durumda.
ABD yaptırımları, tankerlerin, tüccarların ve iki üretim şirketinin yanı sıra, İngosstrah (Rusya’nın önde gelen deniz petrol taşımacılığı sigorta şirketi) ve Alfa Sigorta’yı da kapsıyor.
Bu arada, teavan fiyat, alıcıların satın alınan ürünlerin maliyeti sınırlamaları ihlal etmediği takdirde Batılı sigorta şirketlerinin hizmetlerinden yararlanmasına olanak tanıyor.
Bloomberg‘e konuşan kaynak, ham petrol için varil başına 60 dolar, birinci sınıf yakıtlar için 100 dolar ve düşük kaliteli yakıtlar için 45 doların üzerindeki fiyatlarla Tüpraş’a yapılan tüm sevkiyatların 27 Şubat’ta durdurulacağını söyledi.
Argus Media verilerine göre, Rusya’nın batı limanlarından ihraç edilen Urals türü petrolün varili yaklaşık 60 dolardan işlem görüyor.
Yılda 300 milyar dolardan fazla yükün taşındığı boğazları kontrol eden Türkiye, tüm gemilerin yeterli sigorta kapsamına sahip olması gerektiğini defalarca vurguladı.
2022’den itibaren Rusya, Türkiye’nin ana tedarikçisi hâline geldi ve petrol ve petrol ürünleri ithalatının yüzde 65’ini oluşturdu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) son verilerine göre, Türkiye geçen yılın ilk 11 ayında yaklaşık 29,1 milyon ton (212 milyon varil) petrol satın aldı.
Tüpraş, geçen yıl günde yaklaşık 180 bin varil Urals petrolü alımı yaptı. Bu miktar, günde 1.5-2 milyon varil satın alan Çin ve Hindistan gibi ana alıcılardan çok daha az olsa da Rusya’nın toplam ortalama günlük deniz yoluyla petrol ihracatının yaklaşık yüzde 5,5’ine denk geliyor.
Tüpraş ayrıca günde yaklaşık 90 bin varil petrol ürünü satın alıyordu.
AB, Rusya’nın Türkiye üzerinden petrol sevkiyatına ilişkin inceleme başlattı