DİPLOMASİ

Türkiye, on yılın ardından yeniden Amerikan devlet tahvilleri satın almaya başladı

Yayınlanma

Bloomberg’e konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre, Türkiye neredeyse on yıl sonra ilk kez ABD Hazine tahvili almaya başladı ve bu, ABD ile artan gerilim nedeniyle 2016’da başlayan bir geri çekilmenin sonuna işaret ediyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen kişi, ülkenin merkez bankasının rezerv politikasını normalleştirme çabalarının bir parçası olarak ABD Hazine tahvilleri satın aldığını ve döviz varlıklarının şu anda sağlıklı bir seviyede olduğunu söyledi.

Bloomberg tarafından derlenen ABD Hazine verilerine göre, Türkiye’nin rezervlerindeki ABD Hazine tahvili miktarı son bir yılda 10 milyar dolar artarak 12 milyar dolara yükseldi. Ankara, on yıl önce neredeyse 80 milyar dolara ulaşan rezervlerinin çoğunu, Donald Trump’ın görevdeki ilk döneminde Washington ile ilişkilerin bir dizi siyasi ve jeopolitik anlaşmazlık nedeniyle bozulmaya başlamasının ardından elden çıkarmıştı.

Son aylarda yaşanan en büyük alımlar, Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşünü garantilemesinden bir ay önce, ekim ayında yaklaşık 6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Londra’daki BBVA’da küresel piyasalar strateji direktörü Tufan Cömert, “Varlıklardaki artış, daha iyi ilişkilere ve çeşitlendirmeyi anlamlı kılan daha güçlü döviz rezervlerine bağlanabilir,” dedi.

Bloomberg’e göre Mayıs 2023’te yeniden seçilmesinin ardından Erdoğan, “piyasalarda güveni yeniden tesis etmek” ve %80’in üzerine çıkan enflasyonu kontrol altına almak için “yatırımcı dostu” isimler atayarak Türkiye’nin ekonomi politikasını yeniden şekillendirdi.

Geçtiğimiz bir buçuk yıl boyunca, maliye bakanlığı ve merkez bankasındaki politika yapıcılar, faiz oranlarını tek haneli rakamlardan %50’ye kadar yükseltmeyi ve lira tasarruflarına olan güven artıkça tükenen rezervleri yeniden inşa etmeyi içeren geleneksel politikalara geri dönmek için çalıştılar.

Çok Okunanlar

Exit mobile version