DİPLOMASİ

Ukrayna’dan Çin’in barış planına karşı boykot çağrısı

Yayınlanma

Ukrayna, Çin’in barış planını ‘Rusya’nın lehine’ olduğu gerekçesiyle reddetti ve müttefiklerine bu plana karşı boykot çağrısında bulundu. Çin’in, planı ekim ayında BRICS zirvesinde resmen sunmayı hedeflediği belirtilirken, Moskova bu girişime olumlu bakıyor.

Ukrayna, Çin’in savaşta Rusya’nın yenilgisini önlemeye çalıştığını öne sürerek müttefiklerini ve diğer ülkeleri Pekin’in barış planını desteklemekten vazgeçirmeye çağırdı.

Kiev’in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda diplomatlar ve yetkililer arasında dağıttığı ve Politico’nun aktardığı belgeye göre, Çin, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmeyi amaçlayan planına destek bulmak için BM’de perde arkasında yoğun bir diplomatik faaliyet yürütüyor.

Özellikle Latin Amerika, Asya ve Afrika’daki ülkeleri kendi tarafına çekmeye çalışan Pekin, eğer bu hedefe ulaşırsa, planının ‘dünya çoğunluğu’ tarafından desteklendiğini belirtiyor.

Ukraynalı diplomatların iddiasına göre, Çin’in barış planı çatışmanın sadece dondurulmasını öngörüyor ve Moskova’nın lehine koşullar barındırıyor. Ukrayna’ya göre Çin, bu barış planını resmi olarak ekim ayında Kazan’da düzenlenecek BRICS zirvesinde sunmayı planlıyor. Belgede, Ukrayna tarafının Pekin’in stratejisi hakkında nereden bilgi aldığı ise belirtilmiyor.

Daha önce Çin, Brezilya ile birlikte altı maddelik bir barış planı sunmuştu. Bu plan, savaş mağduru bölgelere engelsiz insani yardım ulaştırılmasını, sivillerin korunmasını, savaş esirlerinin takas edilmesini ve çatışma bölgesinin genişletilmemesini öngörüyordu. Ağustos ayında Pekin, girişiminin 110’dan fazla ülke tarafından desteklendiğini bildirmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çin ve Brezilya’nın barış planını ‘yıkıcı’ olarak nitelendirmiş ve “Brezilya-Çin girişiminin daha Rusya yanlısı olduğunu düşünüyorum,” diyerek, bu planın Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermediğini öne sürmüştü.

Bu arada Moskova, Çin’in barış girişimlerine olumlu yaklaşıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pekin’in planının gelecekte barışçıl bir çözüm için bir temel oluşturabileceğini kabul ettiğini açıklamıştı.

Putin, çatışmayı sona erdirmek için şartlarını da sıraladı: Kiev, tarafsız, bağlantısız ve nükleer silahlardan arındırılmış bir statü kabul etmeli; Lugansk, Donetsk, Zaporojye ve Herson oblastlarını Rusya’nın bir parçası olarak tanımalı. Ayrıca Batı, Rusya’ya yönelik tüm yaptırımları kaldırmalı. Zelenskiy ise bu şartları ‘yeni bir ültimatom’ olarak değerlendirmişti.

Ukrayna, Rusya ile barış anlaşmasına varmak için Hindistan’a güveniyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version