ASYA

Ukraynalı Büyükelçi: Güney Kore silahlarına ihtiyacımız var

Yayınlanma

Ukrayna’nın Seul büyükelçisi Voice Of Amerika’ya verdiği demeçte, Güney Kore’nin Ukrayna’nın Rusya’ya karşı mücadelesini daha açık bir şekilde desteklemesi gerektiğini söyleyerek, Ukrayna’nın kaybettiği toprakları geri kazanmasında çok önemli bir rol oynayabilecek Güney Kore silahlarının ihracını istedi.

Büyükelçi Dmytro Ponomarenko, Güney Kore’nin sağladığı insani yardım için minnettarlığını dile getirdi, ancak Ukrayna’nın Seul’ün sunabileceği ağır silahlara “ciddi ihtiyacı” olduğunu vurguladı. Ponomarenko, “Maalesef Güney Kore, ordumuzun cephede ihtiyaç duyduğu silahları sağlama konusunda hâlâ isteksiz” dedi.

Ukrayna savaşın başlangıcından itibaren, Güney Kore’den silah sağlaması için düzenli olarak istekte bulundu. Ponomarenko, “Karşı saldırı operasyonlarına devam edebilmek için ağır zırhlı araçlar, top ve hava savunma sistemleri, mühimmat ve NATO standartlarında teçhizatın kesintisiz ve zamanında teslimine ihtiyacımız var” diye konuştu.

Güney Kore, dünyanın en büyük silah ihracatçıları arasında yer alıyor ve son zamanlarda Batı ile yakınlaşması dikkat çekiyor. Ancak Seul, savaş bölgelerine silah gönderilmesini katı bir şekilde düzenleyen iç yasaları gerekçe göstererek Ukrayna’ya silah satışını onaylamadı. Ponomarenko, silah tedarikinin Güney Kore’nin demokratik idealleri ve “küresel bir merkez devlet” statüsü ile tutarlı olacağını söyleyerek Güney Kore’yi çok daha ileri gitmeye çağırdı.

Batılı ülkeler Ukrayna için yeterli topçu silahını üretmekte zorlanırken, Güney Kore üzerindeki baskı daha da yoğunlaştı. Güney Kore, silahları hızlı bir şekilde teslim etme konusundaki itibarı göz önüne alındığında ideal bir silah tedarikçisi olarak görülüyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ocak ayında Seul’e yaptığı bir ziyarette, Güney Kore’ye Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımı “hızlandırması” için baskı yaparak birçok Avrupa ülkesinin savaş ardından silah ihracat politikalarını değiştirdiğini kaydetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, geçen hafta savaşın birinci yıl dönümü münasebetiyle düzenlediği basın toplantısında, Stoltenberg’in Güney Kore’ye silah sağlama çağrısını yineledi. Aynı gün, Zelenski’nin kıdemli yardımcısı Mikhailo Podolyak, Güney Kore’nin Hankook Ilbo gazetesine Güney Kore’nin Ukrayna’ya silah sağlaması için müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Moskova durumdan rahatsız

Güney Kore’nin Ukrayna’ya dolaylı desteğine rağmen Rusya tavrını açık şekilde ifade etmeye devam ediyor. Geçen mart ayında Moskova, Seul’ü “düşman olmayan” ülkeler listesine aldı. Ekim ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Kore’yi Ukrayna’ya silah sağlamanın “ilişkileri mahvedeceği” konusunda uyarmıştı.

Rusya, Güney Kore’nin Moskova’ya yönelik Batı liderliğindeki yaptırımlara katılma kararını da kınadı ve bu tür hareketlerin ikili ilişkilere zarar vereceğini ve Rusya’nın Kuzey Kore ile barış çabalarına katılımını etkileyebileceğini söyledi.

Ancak Güney Kore’nin Ukrayna’ya silah sağlamasının önündeki en büyük engellerden birisi de kendi halkı. Gallup Korea tarafından geçtiğimiz haziran ayında yapılan bir ankete göre, Güney Korelilerin yalnızca yüzde 15’i Ukrayna’ya silah gönderilmesini destekliyor.

 

Çok Okunanlar

Exit mobile version