Diplomasi
Ukrayna’nın temerrüde düşmesine ramak kaldı

Ukrayna, GSYİH büyümesine endeksli 2,6 milyar dolarlık borç varantlarının sahipleriyle yaptığı yapılandırma görüşmelerinde başarısız oldu. Bu durum, mayıs sonunda vadesi dolacak 600 milyon dolarlık bir ödeme için temerrüt riskini gündeme getirdi. Kiev, savaşın ekonomiye verdiği zarar nedeniyle varant koşullarının güncelliğini yitirdiğini savunuyor ve döviz rezervlerini korumak istiyor.
Ukrayna Maliye Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, bu hafta Washington’da GSYİH’ye endeksli varant sahipleriyle yapılan 2,6 milyar dolar nominal değerli borç yapılandırma görüşmelerinin sonuçsuz kaldığını bildirdi.
Financial Times, Kiev’in şimdi mayıs sonunda yapılması gereken 600 milyon dolarlık ödemede temerrüde düşüp düşmeyeceğine karar vermesi gerektiğini belirtti.
Maliye Bakanlığı, “tüm olası seçenekleri değerlendireceğini” ve görüşmelere devam edeceğini ifade etti.
Bu borcun yapılandırılması, IMF’nin 15,5 milyar dolarlık kredi programının şartlarından biri olarak öne çıkıyor.
IMF, mart ayında yaptığı uyarıda, bu konunun çözülmemesi hâlinde programın uygulanması için “ciddi bir risk” oluşacağını belirtmişti.
GSYİH’ye endeksli varantlar, 2015 yılında Ukrayna’nın toparlanmaya çalıştığı dönemde borç yapılandırması anlaşması kapsamında ihraç edilmişti.
Bu varantların sahipleri, Ukrayna’nın GSYİH büyüme oranının yıllık yüzde 3’ü aşması durumunda ödeme almayı hak ediyor.
Kiev, 2024 yılında da kreditörlerle 20 milyar doların üzerindeki tahvillerin yapılandırılması konusunda anlaşmaya varmıştı, fakat bu karmaşık araçlar nedeniyle GSYİH’ye endeskli varantlar bu anlaşmaya dahil edilmemişti.
IMF verilerine göre, Ukrayna’nın GSYİH’si 2023’te yüzde 5,3 ve 2024’te yüzde 3,5 büyüdü.
Ancak bu büyüme, Rusya’nın askeri müdahalesinin yaşandığı yılda ekonominin yüzde 28,8 daralmasının ardından gerçekleşti.
Ukrayna hükümeti, savaşın ekonomiye verdiği zarar göz önüne alındığında GSYİH’ye endeksli varantların şartlarının güncelliğini yitirdiğinde ısrar ediyor.
Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “GSYİH’ye endeksli varantlar artık var olmayan bir dünya için tasarlanmıştı,” denildi.
Açıklamada ayrıca, “Ukrayna’nın 2023’teki mütevazı ekonomik büyümesi, hızlı bir refah artışının değil, Rusya’nın topyekun işgalinin neden olduğu yaklaşık yüzde 30’luk düşüşün ardından gelen kırılgan bir toparlanmanın işaretiydi,” ifadelerine yer verildi.
Maliye Bakanlığı, “Bu finansal araçlar, ekonominin toparlanması için bir engel teşkil etmemeli,” diye ekledi.
IMF’nin bu hafta yayımlanan güncel tahminine göre, Ukrayna’nın GSYİH’si 2025’te yüzde 2 ve 2026’da yüzde 4,5 oranında büyüyebilir.
ABD, Ukrayna’dan talep ettiği borç miktarını üçte bire indirdi