İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin ne savaşta ne de barışta olduğunu söylerken, denizaltı kablolarına sabotaj yapıldığından şüphelenildiği bir dönemde artan gözetim çabalarının bir parçası olarak İsveç’in Baltık Denizine ilk kez silahlı kuvvetler göndereceğini açıkladı.
İsveç, NATO’nun kritik altyapıyı ve Rusya’nın “gölge filosunu” izleme çabalarına üç savaş gemisi ve bir gözetleme uçağıyla katkıda bulunacağını açıklarken, ittifak da su altı altyapısına yönelik sabotajlara karşı koruma sağlamaya çalışıyor.
İsveç’in kuzeyindeki Sälen’de düzenlenen üç günlük yıllık Folk och Försvars (halk ve savunma) konferansının açılış gününde konuşan Kristersson, son Baltık denizaltı kablo kopmaları hakkında da yorumda bulunarak “düşmanca niyetin göz ardı edilemeyeceğini” söyledi.
İran’ın İsveçli çetelerin üyelerini suç işlemek için kullandığı iddiasına atıfta bulunan İsveç lider, “İsveç savaşta değil. Fakat barış da yok,” dedi.
Gerçek barışın “özgürlük ve ülkeler arasında ciddi çatışmaların olmamasını” gerektirdiğini kaydeden Kristersson, “Fakat biz ve komşularımız robotlar ve askerlerle değil, bilgisayarlar, para, dezenformasyon ve sabotaj riskiyle gerçekleştirilen hibrid saldırılara maruz kalıyoruz,” dedi ve barış isteyenlerin “savaşa hazırlıklı olmaları” gerektiğini savundu.
Daha sonra düzenlediği basın toplantısında ise Kristersson, İsveç’in Baltık Denizine bir ASC 890 keşif uçağı ve üç savaş gemisi göndereceğini söyledi.
İsveçli lider, “İsveç ilk kez kendi yakın bölgemizde silahlı kuvvetlere katkıda bulunuyor,” dedi.
Geçtiğimiz ay Finlandiya ve Estonya arasındaki bir kabloya zarar verdiğinden şüphelenilen Eagle S gemisiyle ilgili soruşturmaya ilişkin olarak NATO’nun “yardıma hazır” olduğunu ve bir İsveç denizaltı kurtarma gemisinin olay yerinde olduğunu ve bir çapayı kurtardığını söyledi.
Kristersson, “İsveç çok güçlü sebepler olmadan hemen sonuca varmaz ya da kimseyi sabotajla suçlamaz. Çalışmalar devam ediyor ve ulusal güvenlik konseyi sürekli olarak güncelleniyor,” dedi.
Bununla birlikte “saf olmadıklarına” dikkat çeken İsveç Başbakanı, güvenlik durumu ve Baltık Denizinde “zaman zaman garip olayların yaşanmasının” kendilerini “düşmanca bir niyetin göz ardı edilemeyeceğine inanmaya ittiğini” söyledi.
Kristersson, “Bir geminin kazara ve farkına varmadan, 300 metre zincirli bir çapayı 100 kilometreden fazla sürükleyerek hasara yol açabileceğini anlaması için çok az kanıt var,” iddiasında bulundu.
Salı günü Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Baltık Denizi devlet ve hükümet başkanlarıyla bir araya geleceğini söyleyen İsveç lideri, kimsenin “anlamsız suçlamalarda” bulunmadığını ama herkesin bunu ciddiye aldığını belirtti.
İsveç’in son NATO üyeliğine verilen iç desteğin “İsveç’in değiştiğinin” bir işareti olduğunu da savunan Kristersson, ülkesinin artık “kenarda duran mavi gözlü bir idealist” olmadığını, bunun yerine “olayların merkezinde yer alan bir realist” haline geldiğini söyledi.
Başbakan, İsveç’in NATO’ya GSYİH’nin %2,4’ü oranında katkıda bulunduğunu ve bu rakamın üç yıl içinde %2,6’ya çıkacağını söyledi.
Sivil savunmaya yapılan harcamaların 2030 yılına kadar toplam 37,5 milyar (3,25 milyar avro) İsveç kronuna ulaşması ve yeni bir ulusal siber güvenlik merkezinin inşa edilmesi planlanıyor.