AVRUPA

Volkswagen işçileri iş bıraktı

Yayınlanma

Almanya genelindeki Volkswagen işçileri, işçi liderleri ve yönetimin otomobil üreticisinin maliyetlerin nasıl azaltılacağı konusunda bir anlaşmaya varamamasının ardından pazartesi günü grev başlattı.

Uyarı grevleri olarak adlandırılan ve çıkmaza giren müzakereler sırasında yönetime baskı yapmak için tasarlanan geçici iş bırakma eylemleri, şirketin Saksonya’daki amiral gemisi elektrikli araç fabrikası başta olmak üzere VW’nin Almanya’daki tesislerinin biri hariç hepsinde gerçekleşiyor.

IG Metall sendikasının VW görüşmelerindeki baş müzakerecisi Thorsten Gröger miting öncesinde yaptığı açıklamada, “Gerekirse bu Volkswagen’in şimdiye kadar gördüğü en zorlu toplu pazarlık mücadelesi olacak,” dedi.

Gröger, “Volkswagen toplu sözleşmelerimizi ateşe verdi,” dedi ve yönetimin eylemlerinin durumu daha da kötüleştirdiğini sözlerine ekledi.

VW yönetimi ve işçi liderleri, elektrikli araçlara olan talepteki düşüş, yüksek işletme maliyetleri ve Çinli üreticilerin artan rekabetiyle nasıl başa çıkacakları konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Yönetim, şirketin üç Alman fabrikasını kapatması ve binlerce işçiyi işten çıkarması gerektiğini söylerken, sendika temsilcileri fabrikaların açık kalması için bastırıyor.

Otomobil üreticisi en son 2021’de pandemi sırasında tüm tesislerde küçük çaplı bir iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. 2018’de ise ücret görüşmeleri sırasında altı fabrikada 50.000’den fazla işçinin katıldığı daha büyük bir iş bırakma eylemi yaşanmıştı.

VW’nin Wolfsburg’daki ana fabrikasında çalışanlar, iş konseyi başkanı Daniela Cavallo’nun konuşma yapacağı yönetim ofislerinin önündeki mitinge katılmak üzere istasyonlarından ayrılıyor ya da gece vardiyalarını erken bitiriyor.

Volkswagen sözcüsü pazar günü yaptığı açıklamada, şirketin ortaklaşa desteklenen bir çözüme ulaşmak için yapıcı bir diyalog arayışında olduğunu söyledi ve şirketin planlanan grevlere yanıt olarak özel önlemler aldığını sözlerine ekledi.

Volkswagen cuma günü sendikacıların fabrikaların kapanmasını önlemeye yönelik en son önerilerini yetersiz bularak reddetti.

VW’nin kurumsal yapısı, çalışanlara kilit kararlarda güçlü bir söz hakkı vererek yönetimin tek taraflı olarak acı verici maliyet kesintileri yapmasını zorlaştırıyor. İşçi temsilcileri şirketin denetim kurulu koltuklarının yarısını işgal ederken, VW’nin anavatanı Aşağı Saksonya eyaleti iki koltuğa daha sahip.

Çok Okunanlar

Exit mobile version