DİPLOMASİ

Wang, Fransa’yı Çin-AB ilişkilerinde yapıcı rol üstlenmeye çağırdı

Yayınlanma

Çin’in en üst düzey diplomatı, Fransa’yı Pekin’in Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirmede “yapıcı bir rol” oynamaya ve dünyada “istikrar sağlayıcı bir güç” olarak hareket etmeye yardımcı olmaya çağırdı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi salı günü Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un dışişleri danışmanı Emmanuel Bonne ile stratejik diyaloglar için bir araya geldi.

Wang ayrıca yılda bir ya da iki kez düzenlenen stratejik görüşmeler çerçevesinde Macron ile de ayrı bir toplantı gerçekleştirdi.

Çin dışişleri bakanlığına göre Wang, Macron’a “Çin ve Fransa’nın her ikisi de büyük bağımsız ülkeler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve çok kutuplu dünyanın önemli güçleri olarak, stratejik koordinasyonu güçlendirmeli, stratejik işbirliğini derinleştirmeli ve küresel barış ve istikrarın teşvik edilmesine katkıda bulunmalıyız” dedi.

Wang, “Çin, Fransa’nın bağımsız bir [güç] olmakta ısrar etmesini takdir ediyor ve Fransa’nın Çin-AB ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişiminde yapıcı bir rol oynamaya devam etmesini, karşılıklı güveni artırmasını, çıkarların bütünleşmesini teşvik etmesini ve günümüz dünyasında ortaklaşa istikrar sağlayıcı bir güç olarak hizmet etmesini umuyor” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığına göre Macron, Fransa’nın “stratejik özerkliğe” bağlı olduğunu ve küresel zorluklar karşısında barış ve istikrarı korumak için Çin ile koordinasyonu güçlendirmeye istekli olduğunu söyledi.

Wang Yi, Fransa’dan önce de İspanya’yı ziyaret etti ve Ukrayna savaşının gündeme damgasını vurduğu Almanya’daki yıllık Münih Güvenlik Konferansına katıldı.

France 24’ün haberine göre Elysee Sarayı, Macron ve Wang’ın görüşmeleri sırasında çatışmayı ele aldıklarını ve “barışa katkıda bulunmak” konusunda aynı hedefi paylaştıklarını söyledi.

Macron’un ofisinden yapılan açıklamaya göre Fransız lider Wang’a Çin’in Rusya’ya “müzakere masasına dönmesi için baskı yapacağını” umduğunu söyledi.

Münih’teki güvenlik konferansında Wang, Pekin’in Rusya ile ilişkilerinin herhangi bir üçüncü tarafı hedef almadığını vurgulamıştı. Daha sonra Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile ayrı bir görüşme yapan Wang, Çin’in çatışmanın hiçbir tarafına silah sağlamayacağını bir kez daha teyit etmişti.

Wang, Münih’te Çin’i sadece çatışmalarda değil, Pekin ve Brüksel arasındaki ticari anlaşmazlıklar devam ederken küresel ekonomik büyüme konusunda da bir “dengeleyici” olarak tanıttı.

Geçtiğimiz ay Çin, AB’den gelen brendiye yönelik bir anti-damping soruşturması başlattığını duyurmuştu. Fransa bu likörün önemli bir üreticisi. Bu önlem, Brüksel’in Çin elektrikli araçlarına yönelik soruşturmasına misilleme olarak görüldü.

AB uzun süredir Çin ile arasındaki 400 milyar Avroluk (430 milyar ABD Doları) ticaret açığından şikâyetçi ve ticaret dengesizliğini gidermek için çeşitli tedbirler üzerinde duruyor.

Macron ile görüşen Wang, Çin’in pazarını Fransa’ya açmaya devam edeceğini söyledi ve Fransa’nın da Çinli şirketler için adil bir iş ortamı yaratmasını umduklarını sözlerine ekledi.

Gergin ilişkilere rağmen Çin, ABD ile olan rekabetinin ortasında AB ile ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz yıl Çin, kıta ile alışverişi artırmak amacıyla aralarında Fransa’nın da bulunduğu bazı Avrupa ülkelerine giriş vizelerini kaldırdı.

Wang’ın Bonne ile yaptığı görüşmelerde her iki taraf da doğrudan uçuşları artırma ve iklim değişikliği, temiz ve nükleer enerji ve yapay zeka alanlarında işbirliğini güçlendirme konusunda mutabık kaldı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version