Ocak ayında BRICS grup başkanlığını üstlenen Rusya’nın Nizhny Novgorod kentinde düzenlenen iki günlük BRICS Dışişleri Bakanları Zirvesine Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın yanı sıra yeni üyeler Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden bakanlar da katıldı.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Küresel Güney’deki mevkidaşlarıyla yaptığı çok taraflı toplantıda BRICS ülkelerini barışı desteklemeye, “yeni bir soğuk savaşa” karşı durmaya ve dünya meselelerinde “daha büyük sorumluluklar ve eylemler üstlenmeye” çağırdı.
Pazartesi günü yaptığı konuşmada Wang, bloğun genişlemesini memnuniyetle karşıladı ve geçtiğimiz yıl “dikkat çekici, hızlı ve güçlü” olduğunu söylediği devletlerarası işbirliğini kutladı.
Çin devlet haber ajansı Xinhua’da yer alan bir habere göre Wang, “’Büyük BRICS’in stratejik önemi ve siyasi etkileri, BRICS’i yükselen piyasalara ve gelişmekte olan ülkelere dayalı, dünyaya açık ve kapsayıcı yeni bir tür çok taraflı işbirliği mekanizması haline getirmek için tam olarak kullanılmalıdır” dedi.
BRICS’in satın alma gücü paritesine göre birleşik gayrisafi yurtiçi hasılası dünya GSYİH’sinin yaklaşık üçte birine tekabül ediyor ve G7’ninkini aşıyor.
Wang, Küresel Güney’in “birlik yoluyla güç kazandığını” ve gelecekteki küresel kalkınmanın tonunu belirlemek için “adil ve düzenli” çok kutupluluğu teşvik etmesi gerektiğini söyledi.
“BRICS bağımsızlık ve tarafsızlığa bağlı kalmalı, uluslararası toplumun barış konusundaki fikir birliğini desteklemeli ve herhangi bir bahane altında ‘yeni bir soğuk savaş’ kışkırtılmasına karşı çıkmalıdır” diye ekledi.
Wang yine Gazze’de ateşkes çağrısında bulundu ve Filistin’in Birleşmiş Milletler’e tam üyeliği için destek istedi. Rusya ve Ukrayna arasında “tüm tarafların eşit katılımı ve tüm barış önerilerinin adil bir şekilde tartışılması” temelinde yapılacak barış görüşmelerinin Çin tarafından destekleneceğini söyledi.
Wang ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında yapılan ayrı bir görüşmede, iki bakan çok taraflı platformda işbirliğini artırma konusunda mutabık kaldı.
Wang, “Çin-Rusya ilişkilerinin geliştirilmesi, her iki tarafın da kendi temel çıkarları temelinde yaptığı stratejik bir seçimdir, küresel eğilimler ve zamanın gidişatıyla uyumludur, herhangi bir üçüncü tarafı hedef almamaktadır ve dış güçler tarafından rahatsız edilmeyecektir” dedi.
Pekin’in Rusya’nın blok başkanlığını “tam olarak desteklemeye” ve ortaklaşa “Küresel Güney’in birliğini ve kendini geliştirmesini teşvik etmeye” istekli olduğunu söyledi.
“Çin, stratejik odağı korumak, işbirliği potansiyelini keşfetmek, dış baskılara yanıt vermek ve ikili ilişkilerin sağlam ve sürekli ilerlemesini teşvik etmek için Rusya ile birlikte çalışmaya isteklidir” ifadelerini kullandı.
Wang ve Lavrov en son üç hafta önce Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı çerçevesinde bir araya gelmişlerdi. Görüşmeler, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden seçilmesinin ardından Pekin ve Harbin’i ziyaret ettiği ilk devlet ziyaretinden günler sonra gerçekleşti.