Çin Devlet Başkanı Xi Jinping cuma günü Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad ile bir araya geldi ve iki ülke arasında yeni bir “stratejik ortaklık” kurulduğunu açıkladı.
Neredeyse yirmi yıldır Çin’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Esad, kışkırtılan savaş sonrası ülkesinin yeniden inşası ve Batı yaptırımlarına karşı diplomatik görünürlük için çalışıyor.
Esad’ın 2004’ten bu yana Çin’e ilk ziyareti, aynı zamanda Pekin’in Orta Doğu’daki diplomatik etkisini artırdığı ve Şam’ın bir zamanlar kapılarını kapatan bölgesel güçler tarafından yeniden kabul edildiği bir döneme denk geliyor.
Suriye lideri, cumartesi günü ise eşi Esma Esad ile birlikte Hangzhou’daki 19. Asya Oyunları’nın açılış törenine katılacak.
‘İki ülke dostluğu zaman içinde güçlendi’
Resmi medyaya göre Xi ve Esad cuma günü öğleden sonra resmi heyetleriyle birlikte Çin’in doğusundaki kentte bir araya geldi.
Devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre Xi, Esad’a “Bugün, ikili ilişkiler tarihinde önemli bir kilometre taşı olacak Çin-Suriye stratejik ortaklığının kuruluşunu birlikte ilan edeceğiz” dedi.
Xi, “İstikrarsızlık ve belirsizliklerle dolu uluslararası bir durumla karşı karşıya olan Çin, Suriye ile birlikte çalışmaya, birbirini sıkı bir şekilde desteklemeye, dostane işbirliğini teşvik etmeye ve uluslararası adalet ve hakkaniyeti ortaklaşa savunmaya devam etmeye isteklidir” dedi.
Çin lideri, iki ülke arasındaki ilişkilerin “uluslararası değişimlerin testine dayandığını” söyledi ve “iki ülke arasındaki dostluk zaman içinde güçlendi” diye ekledi.
‘Yeni seviye’
Çin dışişleri bakanlığı da Esad’ın ziyaretinin ilişkileri “yeni bir düzeye” taşıyacağını söyledi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning düzenli olarak düzenlenen brifingde “Çin ve Suriye geleneksel ve derin bir dostluğa sahiptir” dedi.
Sözcü, “Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın ziyaretinin iki ülke arasındaki karşılıklı siyasi güveni ve çeşitli alanlardaki işbirliğini daha da derinleştireceğine inanıyoruz” dedi.
Esad’ın ziyareti 2004’ten bu yana Çin’e yaptığı ilk ziyaret.
Analistler Esad’ın Çin ziyaretinin kısmen yeniden yapılanma için fon sağlanması konusuna odaklanmasını bekliyor.
Bu ziyaret aynı zamanda Çin’in Orta Doğu’daki diplomatik etkisinin arttığı bir döneme denk geliyor.
Bu yıl Pekin’in aracılık ettiği bir anlaşmayla bölgedeki ezeli rakipler Suudi Arabistan ve İran ilişkilerini düzeltmeyi ve büyükelçiliklerini yeniden açmayı kabul etmişti. Ayrıca Yemen’deki savaşın sona erdirilmesi için anlaşılmıştı.
Bu yumuşamayı mayıs ayında Suudi Arabistan’da düzenlenen bir zirvede Suriye’nin Arap dünyasına geri dönmesi ve on yılı aşkın bir süredir devam eden bölgesel izolasyonun sona ermesi izledi.
ABD Çin’in Orta Doğu’da artan etkisinden rahatsızlığını dile getirirken, Pekin’in hamlelerini ‘yakından izlediklerini’ söylüyor.