ASYA

Yoon, kamuoyunu Çin’le çatışma riski olmadığına ikna etmeye çalışıyor

Yayınlanma

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Japon ve ABD’li mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği Camp David zirvesinden bu yana, eleştirilere karşı, toplantıda varılan anlaşmanın halkına hiçbir risk getirmeyeceği ve fayda sağlayacağı konusunda kamuoyunu ikna etmeye çalışıyor.

Üçlü zirve Seul, Tokyo ve Washington’un Çin’e karşı askeri işbirliğini artırmak için attığı bir adım olarak yorumlandı. Cuma günü zirvenin sonunda adını ABD toplantısının yapıldığı yerden alan Camp David Ruhu adlı ortak bildiri bunun önemli bir göstergesi.

Yoon, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından yapılan açıklamada, “Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın” “uluslararası toplumda güvenlik ve refahın vazgeçilmez bir unsuru” olduğu vurgulandı.

Tayvan Bölgesi yöneticisi sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda ortak açıklamayı memnuniyetle karşılarken, zirvede Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrara verilen “güçlü destekten” övgüyle söz etti ve üç lidere adanın etrafında Çin’in askeri tatbikatları karşısında gösterdikleri “atılganlık” için teşekkür etti.

Tayvan’da çatışmaya dahil olma korkusu

Üç ülke Washington’ın bölgede Çin’i çevreleme planları doğrultusunda askeri bağlarını güçlendirirken, Yoon’un karşı karşıya olduğu sorulardan biri de Güney Kore’nin Çin ve Tayvan arasındaki olası bir çatışmaya dahil olup olmayacağı.

Pazartesi günü bir brifing veren Yoon, ülke ismi vermeden üç liderin “seyrüsefer ve ticaret özgürlüğünü sağlamak için Hint-Pasifik bölgesindeki ülkelerin deniz güvenliğini destekleme” konusunda anlaştıklarını söyledi.

Yoon, bu anlaşma sonrası ülke kamuoyunda yoğun eleştirilere maruz kaldı. Yoon’u eleştirenler, anlaşmanın Seul’ün Tayvan yüzünden bir savaşa sürüklenmesi riskini artırarak ulusal güvenliği daha da kötüleştirdiğini ve Güney Kore’nin en büyük ticaret ortağı olan Çin ile ilişkileri tehlikeye attığını söylüyorlar.

Sol görüşlü Kyunghyang gazetesi anlaşmayı kınayan bir başyazı kaleme aldı ve bunun Güney Kore’yi başka türlü müdahil olmadığı meselelerin içine çekebileceğini belirtti. Başyazıda “Amerika’nın Hint-Pasifik bölgesindeki geniş etki alanında bir çatışma ya da kriz olması durumunda, ABD’nin Güney Kore ve Japonya ile üçlü anlaşma kapsamında ortak bir yanıt talep etme olasılığı yüksektir” denildi.

Yoon’un ofisi ise Camp David Ruhu’nun ülkeye askeri yükümlülükler getirmediğini savunuyor. Yoon’un ofisinden ismi açıklanmayan bir yetkilinin, spekülasyonları bastırmak amacıyla yerel medyaya bu yönde bir açıklama yaptığı kaydedildi.

Nikkei Asia, Yoon’un ofisiyle temasa geçerek açıklamanın teyidini istedi:

“Camp David Ruhu’nda yer alan ifadeler bağlayıcı ya da imzacıların belirli eylemlerde bulunmasını zorunlu kılacak nitelikte değildir. Üç ülke hükümetlerimizin, ortak çıkarlarımızı ve güvenliğimizi etkileyen bölgesel zorluklara, provokasyonlara ve tehditlere karşı tepkilerimizi koordine etmek için hızlı bir şekilde birbirleriyle istişare etme taahhüdünü duyurur. Bu istişareler vasıtasıyla bilgi paylaşımı, mesajlarımızı uyumlaştırma ve müdahale eylemlerini koordine etme niyetindedirler.”

Kore Ulusal Diplomatik Akademisi’nin Amerikan çalışmaları bölümünde profesör olan Kim Hyun-wook ise, anlaşmanın özünün birlikte çalışmaya yönelik “siyasi bir taahhüt” olduğunu söyledi.

Nikkei’ye konuşan Kim, “Bu anlaşma, ne iç hukuk ne de uluslararası hukuk çerçevesinde harekete geçmeleri için bir yükümlülük getirmiyor” dedi ve ekledi: “Nihai etki, üç ülkeyi Hint-Pasifik bölgesinde üçlü bir çekirdek grup haline getirmektir.”

En büyük ticaret ortağı olan Çin’in ekonomik misilleme olasılığı endişendiriyor

Güney Kore’de Tayvan’ı savunmakla yükümlü olma ihtimaline karşı duyulan endişenin büyük bir kısmı, ülkenin en büyük ticaret ortağı olan Çin’in ekonomik misilleme yapabileceğine ilişkin kaygılardan kaynaklanıyor.

Pazartesi günkü brifingin sonunda Yoon, Güney Kore vatandaşlarının Camp David ruhunun faydalarını kendi yaşamlarında hissedebilmeleri için tüm hükümet organlarına çalışma çağrısında bulundu.

Yoon, gelecek yıl Güney Kore’de yapılacak yasama seçimlerinde başkan olarak ilk seçim sınavını verecek. Analistler, Tayvan Boğazı’ndaki potansiyel bir çatışma fikrinin seçmenleri etkileyebileceğini, ancak anketlerin öncelikle iç meselelere bağlı olacağını söylüyor.

Nikkei’ye konuşan Seul’deki Ewha Woman’s Üniversitesi’nde uluslararası çalışmalar profesörü olan Leif-Eric Easley, “Güney Kore’nin yasama seçimleri iç siyasi tartışmalar, ekonomi ve bir dereceye kadar Kuzey Kore politikası üzerine yapılacak” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version