Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, çarşamba günü, Japonya’nın kendileriyle evrensel değerleri paylaşan ‘ortak’ ülke olduğunu söyledi ve Seul’ün artan bölgesel tehditler döneminde Tokyo ile bağlarını onarmaya çalıştığını belirtti.
Nikkei Asia’nın haberine göre, Japonya’nın Kore Yarımadası’ndaki 35 yıllık (1910-1945) işgaline karşı bağımsızlık hareketinin 104. yıldönümü anısına konuşma yapan Yoon, “Bugün Kore Cumhuriyeti ve Japonya güvenlik ve ekonomi konularında işbirliği yapıyor. Küresel zorluklarla başa çıkmak için de birlikte çalışıyoruz” dedi.
ABD ve Japonya ile bağları güçlendirme gündemi olan Yoon yönetimi, güvenlik konusuna öncelik veriyor.
ABD ve Japonya’yla üçlü işbirliği her zamankinden önemli
Başkent Seul’deki konuşmasında güvenlik önceliği bağlamında ABD ile müttefikliğine de değinen Yoon, “Kore Cumhuriyeti, ABD ve Japonya arasındaki üçlü işbirliği, Kuzey Kore’nin büyüyen nükleer tehditleri ve karmaşık küresel krizler de dahil olmak üzere güvenlik krizlerinin üstesinden gelmek için her zamankinden daha önemli hale geldi” ifadelerini kullandı.
Dünyanın demokrasi ve otoriterlik arasında bölündüğünü savunan Yoon, Güney Kore’nin özgürlüğü ve ortak refahı destekleyen ülkelerle dayanışma gösterdiğini söyledi.
Yoon’un konuşmasına Japonya’dan olumlu tepki geldi.
Japon Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno Tokyo’da gazetecilere verdiği demeçte, “Japonya için Güney Kore, çeşitli uluslararası konularda işbirliği yapmamız gereken önemli bir komşu ülkedir” yorumunu yaptı.
Üçlü teknoloji görüşmeleri
Dün de, Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi, tedarik zincirlerinin dayanıklılığını güçlendirme ve teknoloji geliştirme çabaları kapsamında, Güney Kore, ABD ve Japonya’dan yetkililerin ilk ekonomik güvenlik diyaloğunu gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Açıklamada, “Bu diyalog (Japonya ile), ABD ile ikili ekonomik güvenlik işbirliğini üçlü düzeye genişletmek açısından anlamlıdır” ifadeleri kullanıldı.
Yoon, ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida, kasım ayında bir zirve sırasında bu müzakereleri başlatma konusunda anlaşmıştı.
Çin’e karşı Avrupa’nın yanı sıra Asya ülkeleri ile de ittifaklar kurarak teknoloji tedarik zincirinin yönünü değiştirmeyi hedefleyen Washington, birbirleriyle yer yer gerginlik yaşayan Japonya ve Güney Kore’yi bu bağlamda bir araya getirmeye ve işbirliği zemini yaratmaya çabalıyor.
Güney Kore ve Japonya arasında adalar tartışması
Güney Kore ve Japonya, ABD ile müttefiklikleri bağlamında ilişkilerini onarmaya çalışsalar da aralarındaki tarihi sorunlar zaman zaman nüksediyor.
Nitekim daha geçen hafta, iki ülke arasında sık sık egemenlik tartışmalarına konu olan Dokdo/Takeşima adaları yeni bir krize yol açmıştı.
Japonya’nın, “kendi toprak parçası” olduğunu savunduğu adalarla ilgili tören düzenlemesi Seul yönetiminin tepkisine yol açmış ve Güney Kore, Japonya’nın Seul Büyükelçi Yardımcısını Dışişleri Bakanlığına çağırarak protesto etmişti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Seul hükümetinin “Japonya’nın haksız toprak iddialarını tekrarlamasını sert şekilde protesto ediyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.
Güney Kore’nin “Dokdo”, Japonların ise “Takeşima” olarak adlandırdığı toplam alanı 0,2 kilometrekare olan adacıklar, iki ülke arasında sık sık egemenlik tartışmalarına konu oluyor.
Diğer yandan Doğu Çin Denizi’nde Japonya ile Çin arasında da egemenlik tartışmaları yaşanıyor. Çin, Japonya kontrolündeki Diaoyu/Senkaku adalarında hak iddiasında bulunuyor.
Japonya’nın “Senkaku”, Çin’in de “Diaoyu” olarak adlandırdığı 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadalar, iki ülke arasında uzun süredir gerilim sebebi.
Bölgedeki gerginliğin ortasında Güney Kore hükümeti, Japonya ile anlaşma ve ortak keşif alanlarını yeniden belirleme arayışında. Japonya’nın ise Seul yönetiminin çağrılarına ne ölçüde karşılık vereceği belirsizliğini koruyor. İki ülkenin yakınlaşması ise Washington’ın bölgede Çin’i hedef alan çıkarları ile örtüşürken, Pekin’i tedirgin ediyor.