Bizi Takip Edin

ORTADOĞU

21 İsrail askeri İsrail mayınıyla öldü

Yayınlanma

İsrail güçleri Gazze’de Hamas’a karşı kara harekâtının başlamasından bu yana en ölümcül gününü yaşadı ve 21’i tek bir olayda olmak üzere 24 İsrail askeri öldü.

İsrail Savunma Kuvvetleri’ne göre pazartesi günü yedek birlikler Gazze’nin merkezinde evleri “temizlerken” iki binada patlama meydana geldi ve binaların çökmesiyle bina içinde ve yakınında bulunan 21 asker öldü. İsrail güçleri, planlanan yıkım öncesinde Gazze’nin merkezinde, İsrail sınırına yaklaşık 600 metre mesafedeki binaların içine mayın döşemişti. IDF baş sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, mayınların yakındaki bir tanka atılan roket güdümlü bir el bombası tarafından patlatıldığının düşünüldüğünü, ancak patlamanın nedeninin hala araştırıldığını söyledi.

Güneydeki Han Yunus kentinde yaşanan şiddetli çatışmalar sırasında da üç subayın daha öldüğü bildirildi ve böylece kara saldırıları başladığından beri IDF, 219 askerini kaybetmiş oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 21 askerin öldüğü olayla ilgili “savaşın başlamasından bu yana en zor günlerden biri” olduğunu söyledi. “Felaket” olarak nitelediği durumla ilgili İsrail ordusunun soruşturma başlattığını aktaran Netanyahu, Gazze’ye saldırıların “mutlak zafere” ulaşıncaya kadar devam edeceğini savundu.

Eşek arabasıyla göç etmek zorunda kaldılar

Öte yandan İsrail ordusu, kara birliklerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki en büyük yerleşim bölgesi olan Han Yunus’u kuşattığını açıkladı.

İsrail ordusu, daha önce “güvenli olduğunu” iddia ettiği Han Yunus’u geçen ay başında “savaş bölgesi” ilan etmişti. Bu kararın ardından İsrail ordusu, sık sık havadan vurduğu Gazze’nin güneyinde yer alan Han Yunus’a kara saldırıları başlattı. Saldırıların Han Yunus şehir merkezinde yoğunlaşması nedeniyle çoğunluğu yerinden edilmişlerden oluşan Filistinliler bir kez daha göçe zorlandı.

İsrail saldırılarının son günlerde yoğunlaşması nedeniyle Han Yunus’taki Filistinliler, soğuk kış şartları altında bir kez daha yollara düştü. Yanlarına alabildikleri birkaç eşya ile yola düşen Filistinlilerden bir kısmı araçları olmadığı için eşek arabalarıyla göç etmek zorunda kaldı.

Zorunlu göçe zorlanan Filistinlilerin çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor. Soğuk havada bitap düşen bazı çocukların yollarda uykuya daldığı an kameralara yansıdı. Refah’a göç edenler arasında yaralı Filistinlilerin de olduğu görülüyor.

Ashraf Amra / AA

Refah’ın nüfusu 4 kat arttı

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları nedeniyle Mısır sınırı yakınında bulunan Refah bölgesi, Gazze Şeridi’nde yerinden edilenlerin sığındığı bölge haline geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 7 Ekim’den önce yaklaşık 280 bin kişinin yaşadığı Refah, Gazze’de nüfus yoğunluğunun en az olduğu bölge idi.

Ancak İsrail saldırıları nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi’nde 1,9 milyon Filistinli yerinden oldu. Yerinden olan Filistinlilerin büyük kısmı Refah’a göç etmek zorunda kaldı.

Derme çatma çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyorlar

BM’ye göre, Han Yunus’tan başlayan göç öncesi Refah’ın nüfusu 4 kattan fazla artarak 1,2 milyona ulaştı ve burası Gazze’de şu an nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölge haline geldi.

Yapılaşmanın düşük olması nedeniyle bölgeye göç eden Filistinliler, derme çatma çadırlardan oluşan kamplara yerleşmek zorunda kaldı.

Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu yerinden edilmiş Filistinliler kış şartları altında hayata tutunmaya çalışıyor.

Refah’ta zaten içinden çıkılmaz hale gelen şartların Han Yunus’tan gelen göçlerle birlikte daha da zorlaşacağı belirtiliyor.

ORTADOĞU

Gazze’nin kuzeyine dönüş için plan yayınlanacak

Yayınlanma

Gazze Şeridi’ndeki hükümet, pazar günü ateşkesin uygulanmasıyla birlikte, yerinden gazze edilerek Gazze Şeridi’nin merkezi ve güneyine gelen kişilerin Gazze kent merkezi ve kuzeydeki evlerine dönüşünü kolaylaştıracak bir “planı” yayınlama sürecinde olduğunu duyurdu.

Gazze Şeridi’ndeki Filistin hükümetinin Medya Ofis Müdürü İsmail es-Sevabite, AA’ya yaptığı açıklamada, “Hükümet planı önümüzdeki iki gün içinde açıklanacak. Bu plana, yerinden edilmiş Filistinlilerin ateşkes anlaşmasının uygulanmasının çeşitli aşamalarıyla başa çıkmalarına yardımcı olacak günlük talimatlar ve direktifler eşlik edecek” dedi.

Yerinden edilmiş Filistinlilere “kendilerinin ve ailelerinin güvenliğini sağlamak için hükümet protokollerine uymalarını söyleyen Sevabite, kendilerinin ve ailelerinin güvenliğini sağlamak için Gazze Şeridi’nin batısında bulunan sahildeki er-Raşid Caddesi üzerinden geri dönmeleri çağrısında bulundu.

Gazze Şeridi’nin pek çok bölgesinde defalarca göçe zorlanan Filistinliler, 7 Ekim 2023’ten bu yana yaşadıkları günlerin çoğunu bombardımandan ya da keskin nişancının hedefinden kaçarak; barınak, yiyecek ve su arayarak, hayatta kalma mücadelesi vererek geçirdi.

Kentlerin kuşatma altına alınması her zaman bölge sakinlerinin göçe zorlanmasıyla sonlanıyor. Filistinliler, zorunlu göç sırasında İsrail’in kurduğu kontrol noktalarından geçmek zorunda kalıyor.

İsrail ateşkes duyurulduktan sonra 101 kişiyi öldürdü

Öte yandan İsrail’in ateşkesin duyurulmasından sonra düzenlediği saldırılarda 27’si çocuk, 31’i kadın, 101 Filistinli hayatını kaybetti, en az 264 kişi yaralandı.

Gazze’deki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasının duyurulmasından bu yana 27’si çocuk ve 31’i kadın, 101 Filistinlinin öldürüldüğünü bildiren Basal, hayatını kaybedenlerin 82’sinin Gazze kentinden olduğu bilgisini paylaştı. Basal, saldırılar sonucu yaralananların sayısının da 264 olduğunu aktardı.

Arabulucu ülkelerden Katar, 15 Ocak’ta İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkes ve esir takası konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.  Anlaşma, 19 Ocak Pazar günü itibarıyla yürürlüğe girecek. 3 aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasının ilk 42 gününde İsrailli 33 esir salınacak.

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

İsrail Güvenlik Kabinesi ateşkes için toplandı

Yayınlanma

israil güvenlik kabinesi

İsrail Güvenlik Kabinesi’nin Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasını onaylamak üzere toplandığı bildirildi.

İsrail basınında yer alan habere göre, ertelenen güvenlik kabinesi toplantısı Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasını görüşmek üzere başladı.

Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşması üzerinde uzlaşıldığı duyurusuna rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, anlaşmayı onaylamak için dün sabah yerel saatle 11.00’de toplanması gereken daraltılmış güvenlik kabinesi toplantısını Hamas’ı “anlaşmadaki uzlaşılara bağlı kalmamakla” suçlayarak ertelemişti.

Smotrich ve Netanyahu “42 gün”de uzlaştı

Katar’ın başkenti Doha’da yürütülen müzakerelerde Hamas ile İsrail arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi üzerine İsrail Güvenlik Kabinesi’nin bugün toplanacağı duyurulmuştu.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için onaylanması gereken tam kabine toplantısının ise yarın akşamdan önce yapılması beklenmiyor.

33 rehinenin ismi yayınlandı

Öte yandan anlaşmasının birinci aşamasında serbest bırakılacak İsrailli rehinelerin isim listesi yayımlandı.

The Jerusalem Post gazetesinin haberinde, söz konusu İsrailli rehinelerin 19 Ocak Pazar günü serbest bırakılması için son birkaç saattir çabalar yürütüldüğü bildirildi.

Likud’dan “Ben-Gvir’e “hain” çıkışı

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın imzalanmasında ve hükümet tarafından onaylanmasında yaşanan gecikmelere rağmen rehinelerin planlandığı gibi 19 Ocak Pazar günü serbest bırakılmasının beklendiği belirtildi.

Açıklamada, ateşkes anlaşması hem güvenlik kabinesi hem hükümet tarafından onaylandıktan ve yürürlüğe girdikten sonra “esirlerin serbest bırakılması sürecinin planlanan taslağa göre gerçekleştirilebileceği” belirtildi.

Anlaşmaya göre, bu pazar 3 İsrailli kadın esir serbest bırakılacak ve anlaşmanın 42 gün sürecek ilk aşamasında serbest bırakılacak esirler kadınlar, yaşlılar ve hastalardan oluşacak.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) İsrail ile Hamas arasındaki esir takası sürecini yürütecek, ICRC ekipleri Gazze’de tutulan esirleri İsrail ordusuna teslim edecek.

İsrail ordusuna teslim edilen esirlerin aileleri bilgilendirildikten sonra İsrail Başbakanlığından serbest bırakılan esirlere ilişkin kamuoyunu bilgilendiren açıklama yapılacak.

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

Smotrich ve Netanyahu “42 gün”de uzlaştı

Yayınlanma

İsrail basınında yer alan habere göre Netanyahu’nun ağırı sağcı koalisyon ortaklarından Dini Siyonizm ateşkese karşı oy kullanacak ancak anlaşmanın geçici olması koşuluyla koalisyondan ayrılmayacak.

İsrail basınında yer alan haberlere göre Maliye Bakanı Bezalel Smotrich dün gece Doha’da Hamas ile imzalanan rehine-ateşkes anlaşması konusunda Başbakan Binyamin Netanyahu ile anlaşmaya vardı.

Böylece Smotrich, Itamar Ben-Gvir’in aksine hükümetten ayrılmayacak.

İsrail-Hamas ateşkes anlaşmasının şartları ve gerginlikler

Kanal 12 ve Walla haber sitesine göre ikili, geçici ateşkesten sonra İsrail ordusunun Gazze’de Hamas’a karşı savaşa devam etmesi ve Filistin bölgesine transfer edilen insani yardımların kontrolü konularında anlaşmaya ulaştı. Bu anlaşma sonucunda, Smotrich ve partisi Dini Siyonizm, anlaşmaya karşı oy kullanacak ancak hükümette kalmaya devam edecek.

Ateşkes anlaşması 40-42 gün sürmesi beklenen ilk aşamanın ardan ikinci ve üçüncü aşamalardan oluşuyor. İkinci ve üçüncü aşamalar, İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesini öngörüyor.

Haberlerde iddia edilen Smotrich ve Netanyahu uzlaşmasının içeriği, ateşkesin ilk aşamasının tamamlanmasından sonra İsrail ordusunun Gazze’de saldırılara devam edeceğini gösteriyor.

Likud’dan “Ben-Gvir’e “hain” çıkışı

Dün gece Smotrich’in aşırı sağcı koalisyon üyesi arkadaşı Itamar Ben Gvir, Otzma Yehudit partisinin anlaşmanın onaylanması halinde hükümetten ayrılacağını açıklamıştı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English