AVRUPA

AB, Almanya ve İtalya’yı yatıştırmak için tedarik zinciri yasasını değiştiriyor

Yayınlanma

AB ülkeleri, Almanya ve İtalya’yı tartışmalı düzenlemeyi desteklemeye ikna etmek için son bir çabanın parçası olarak, şirketleri tedarik zincirlerindeki insan hakları ve çevre ihlallerinden sorumlu tutan yasa tasarısını önemli ölçüde değiştirmeye hazırlanıyor.

Financial Times (FT) tarafından görülen bir uzlaşma taslağına göre, daha önce 500 çalışan ve 150 milyon avro ciroya sahip olan şirketlerin etkilendiği yasadan artık yalnızca 1.000’den fazla çalışanı ve 300 milyon avro cirosu olan şirketler etkilenecek.

Başlangıçta şirketleri Çin’in Sincan bölgesi gibi yerlerde tedarikçilerinin yanlışlarından sorumlu tutmak için tasarlanan yasa, Berlin ve Roma’nın son dakikada desteklerini çekmesinin ardından geçen hafta reddedilmişti.

Almanya’nın ‘özen yükümlülüğü’ direktifinin kendi versiyonu var, fakat Şansölye Olaf Scholz’un hükümet koalisyonunun bir parçası olan liberal FDP, AB yasasının şirketler için çok fazla yasal belirsizlik ve bürokrasi yaratacağını savunuyor.

İtalya hükümeti de yasanın küçük ve orta ölçekli işletmelere zarar vereceği konusunda uyaran sanayi gruplarının yanında yer aldı.

AB dönem başkanlığını yürüten ve bakanların toplantılarını koordine eden Belçika tarafından çarşamba günü dağıtılan taslağa göre, malların geri dönüşümü ve imhası gibi alt faaliyetlere yapılan atıflar da İtalya’nın endişelerini gidermek amacıyla metinden çıkarıldı.

Birlik genelinde yaygın çiftçi protestoları konusunda giderek daha fazla endişe duyan AB hükümetlerini hoşnut etmek için AB’deki tarım sektörü için direktifin faydalarını vurgulayan ek bir satır da eklendi.

Yasayı kabul etmeye yönelik yeni baskı, şirketler için bürokraside önemli bir artışa neden olan iddialı yeşil mevzuatının bir sonucu olarak bloğun küresel pazarlardaki rekabet gücüne ilişkin artan endişelerin ortasında geldi.

Özen yükümlülüğü direktifi, şirketlere tedarik zincirlerini temizleme sorumluluğu yükleyecek ve kampanyacıların çocuk işçiliği veya çevresel zararla bağlantısı olduğu tespit edilen işletmeleri mahkemeye vermelerine izin verecek.

AB diplomatları, tavizlerin Almanya’nın yasayı desteklemesini sağlama ihtimalinin düşük olduğunu, fakat İtalya ve Fransa’nın her ikisinin de yasayı destekleyeceği ve bunun da geçmesine izin vereceği umudu olduğunu söyledi. Paris, aralık ayında bankacılık sektöründe tavizler sağlamış olmasına rağmen, geçen hafta yasayı daha da yumuşatmaya çalışmıştı.

FT’ye konuşan bir yetkili, “Almanlarla çalışmak zor, çünkü metin ne olursa olsun çekimser kalacaklar. . . . Bu bir kabus,” dedi.

Görüşmeler hakkında bilgisi olan iki kişiye göre, Roma’daki yetkililer çarşamba günü İtalya’nın yasanın yeni versiyonunu destekleyip destekleyemeyeceğini tartışacaklardı.

AB büyükelçileri cuma günü yasayı tekrar oylayacak. FT’ye konuşan bir yetkili, tasarının bir kez daha destek görmemesi durumunda ‘sona gelineceğini’ söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version