DİPLOMASİ

AB, Japonya ve Güney Kore ile savunma ortaklıkları kurmayı hedefliyor

Yayınlanma

Nikkei Asia’nın haberine göre Avrupa Birliği (AB), Japonya ve Güney Kore ile güvenlik ve savunma alanında ortaklık arayışına girerek savunma sanayinde daha geniş çaplı ortak geliştirme projelerinin önünü açabilir.

Nikkei’ye konuşan üst düzey bir Avrupa Komisyonu yetkilisi Avrupa ve Asya’daki güvenlik ortamının dramatik bir şekilde değiştiğini söyledi ve “Japonya ve Güney Kore ile birlikte daha yakın çalışmak üzere ortaklıklar geliştirmeyi umuyoruz” dedi.

Brüksel yıl sonuna kadar Japonya ile bakanlık düzeyinde bir anlaşma yapmayı hedefliyor.

Brüksel’in Norveç gibi AB üyesi olmayan ülkelerle de güvenlik ve savunma ortaklıkları bulunuyor. Asya’dan bir ülke ile benzer bir ortaklığın kurulması ise bir ilk olacak.

Japonya ve AB’nin nispeten küçük ulusal savunma sanayileri, araştırma-geliştirme ve üretim için yüksek maliyetler ve ABD’li yüklenicilere bağımlılık gibi ortak zorlukları var.

Japon şirketlerinin AB liderliğindeki savunma Ar-Ge programlarına katılma fırsatlarının artırılmasına yönelik bir öneri de mevcut. AB’nin, Japon ve Avrupalı şirketler arasındaki projeler için fon sağlayabileceği düşünülüyor.

Avrupalı şirketlerle çalışmak Japonya’ya savunma teknolojisini geliştirme, maliyetleri düşürme ve donanım satış kanallarını genişletme fırsatları sağlayabilir.

AB tarafı için ise ortaklığın, Japonya ile savunma sanayi işbirliği için bir temel oluşturma, ortak ekipman geliştirme fırsatları sunma ve tedarik kaynakları için seçenekleri artırma şansı sunacağı düşünülüyor.

Güney Kore, Rusya’ya karşı ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırıyor

Bu arada Güney Kore de Avrupa’ya silah ihracatını artırıyor. Polonya, Güney Kore’nin K2 tankları ve K9 obüsleri için büyük siparişler verdi. Romanya, Finlandiya ve Estonya da Güney Kore silahlarının alımını artırıyor.

AB ayrıca uzay, siber güvenlik, dezenformasyon ve deniz güvenliği gibi alanlarda da işbirliğini değerlendirecek. Japonya ortaklığı planı, Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın seçim kampanyası için önemli bir başlık olan nükleer silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi konusunda işbirliğini de içeriyor.

Rusya’nın Ukrayna müdahalesi sonrası AB, mart ayında ilk savunma sanayi stratejisini yayınladı ve buna göre üye ülkeler silah geliştirmek ve üretimini artırmak için bir araya geldi. AB’nin tek başına sınırlılıklarının olduğunu düşünen blok, Japonya, Güney Kore ve bölgedeki Batı müttefiki diğer ülkelerle bağlarını derinleştirmeye çalışıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Haziran 2023’te Nikkei’ye verdiği bir mülakatta Japonya-AB ilişkilerini geliştirmeyi hedefledikleri alanlardan birinin güvenlik olduğunu söyledi. Temmuz ayında yapılan bir zirvede iki taraf güvenlik konusunda bakanlar düzeyinde stratejik bir diyalog başlatma konusunda anlaştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version