DİPLOMASİ

AB, Mısır için 7,4 milyar avroluk yardım paketi hazırlıyor

Yayınlanma

AB, Mısır ekonomisini desteklemek amacıyla 7,4 milyar avroluk bir yardım paketi hazırlıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen pazar günü Yunanistan, İtalya ve Belçika başbakanlarıyla birlikte anlaşmaya son şeklini vermek ve duyurmak üzere Kahire’ye gidecek.

Önerilen anlaşma, Avrupa’nın komşularında ekonomik istikrarsızlığı önlemek ve Afrika’dan düzensiz göçü durdurmak amacıyla kuzey Afrika ülkeleriyle yapılan bir dizi AB anlaşmasının sonuncusu.

Bu anlaşma, siyasetçilerin ve STK’ların insan hakları ve bu tür düzenlemelerin etkinliği konusundaki endişelerine rağmen, Tunus ve Moritanya ile yapılan ve ülkelerin sınırlarının daha iyi denetlenmesi karşılığında para ve diğer teşvikleri taahhüt eden diğer anlaşmaları takip ediyor.

Anlaşma, savaşın ardından Gazze’den olası mülteci hareketleri korkusuyla hızlanan ve aylar süren müzakereleri sonuçlandırdı.

Anlaşma, Mısır’ın enerji sektörüne destek ve ülkede sayıları giderek artan Sudanlı mültecilerle başa çıkmak için yardım içeriyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi birkaç AB yetkilisine göre, Mısır’ın Libya ile olan ve insanların Avrupa’ya gitmek üzere Akdeniz’i geçtiği sınırının güçlendirilmesi için de yardım sözü veriliyor.

Planlanan paket 2027 sonuna kadar 7,4 milyar avroluk hibe ve krediyi içeriyor. Yaklaşık 1 milyar avroluk acil mali yardım hemen ödenebilir durumda. Tartışılmakta olan genişletilmiş bir IMF programı kapsamındaki reformlara bağlı olarak 4 milyar avroluk bir başka makro-finansal yardımın AB üye ülkeleri tarafından onaylanması gerekecek.

Yetkililer, paketin geri kalanının çeşitli AB fon kaynaklarından sağlanacağını söyledi.

Financial Times’a konuşan ve hazırlıklara katılan bir yetkili anlaşmanın ‘stratejik açıdan önemli’ olduğunu söyledi ve “İki sınır konusunda endişeliyiz: Sudanlıların ülkeye giriş yaptığı Sudan-Mısır sınırı ve insanların çıkış yaptığı Mısır-Libya sınırı,” dedi.

Yunanistan Göç Bakanı Dimitris Kairidis FT’ye verdiği demeçte Mısır’ın Avrupa’ya yönelik düzensiz göçün yönetilmesinde ‘çok kritik ve kilit bir rol’ oynadığını söyledi.

Kairidis, “Mısır’dan doğrudan çıkışımız yok. [Fakat] Libya’nın doğusundan geçen Mısırlılar var,” diye ekledi.

Kairidis, ‘ciddi bir ekonomik kriz ve ciddi bir mülteci krizi’ ile karşı karşıya olan Mısır’a acil destek verilmesinin hayati önem taşıdığını söyledi.

Uluslararası Göç Örgütü geçen yıl AB’ye farklı kara ve deniz rotaları üzerinden 286.000 ‘düzensiz göçmen’ geldiğini kaydetti.

Kairidis, “Mısır’daki insan hakları durumu hakkında istediğiniz kadar konuşabiliriz. Ama benim de gerçek bir durumum var,” ifadelerini kullandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version