DİPLOMASİ

AB, önümüzdeki hafta G7 uzmanlarıyla Rusya’dan elmas ithalatına yasağı görüşecek

Yayınlanma

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun önümüzdeki hafta Brüksel’de G7 ülkelerinden uzmanlarla üç gün sürecek bir teknik toplantı düzenleyeceği ve toplantılarda Rusya menşeli elmasların yasaklanması konusunda nihai bir plan geliştirileceği bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklara göre AB ve G7 ülkeleri,uzun süren müzakereler nedeniyle 1 Ocak 2024’ten itibaren Rus elmaslarına yasak getiremedi, ancak G7 ülkeleri 2024’ün ilk çeyreğinden itibaren adım atmayı planlıyor.

Ajansa konuşan bir AB diplomatı, AB Komisyonu’nun önerisine büyük ölçüde Belçika’nın kaba elmaslar için bir izleme mekanizması oluşturulması önerisinin yansıtılacağı bilgisini paylaştı.

Daha önce AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının 13 Kasım’da yapacakları toplantıda, Rus elmaslarının ticaretine yasak getirme olasılığı da dahil olmak üzere Rusya’ya yönelik 12. yaptırım paketinin uygulamaya konulmasını görüşeceklerini duyurmuştu.

Tokyo’da iki gün süren toplantının ardından çarşamba günü G7 dışişleri bakanları tarafından yayımlanan ortak bildiride, G7 üyelerinin ‘Rusya’da çıkarılan, işlenen ya da üretilen enerji, metaller ve endüstriyel olmayan elmaslar konusunda istişareleri yoğunlaştırma’ niyetinde oldukları kaydedildi.

Daha önce Batı medyası, G7’nin kasım ayı başlarında şirketlerinin Rus elmaslarını satın almasının yasaklanması konusunda anlaşmaya varacağını ve bunun da elmasların kökenini izlemeye dönük kimyasal bir mekanizmanın geliştirilmesine dayanması gerektiğini bildirmişti.

Rus elmaslarının yasaklanması konusu, özellikle Belçika açısından sorunlu, zira söz konusu hamle Antwerp’in tarihi elmas endüstrisini yok etme tehdidi barındırıyor. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, defalarca Rusya’dan gelen elmaslara yönelik kısıtlamaların takdirde ihracatın Orta Doğu ve Hindistan’a gitmesine neden olacağı uyarısını yapmıştı.

G7 ülkeleri Rusya’dan elmas ithalatını yasaklayacak

Çok Okunanlar

Exit mobile version