G7 ülkelerinin, önümüzdeki 2 ila 3 hafta içinde Rusya’dan elmas ithalatına ambargo uygulama kararını açıklaması bekleniyor.
Plan, küresel elmas tedarik zincirini dönüştürebilir, ancak pratikte büyük ölçüde elmas endüstrisinde dünya elmaslarının yüze 90’ını kesen ve parlatan milyonlarca insanı istihdam eden Hindistan’a bağlı olacak.
Adının açıklanmasını istemeyen bir Belçikalı hükümet yetkilisi, Brüksel’de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dünyanın bir numaralı elmas ticaret merkezi olan ülkesi tarafından önerilen yasağın 1 Ocak’ta yürürlüğe gireceğini belirtti.
Ambargonun uygulamaya konması halinde tüketici pazarının dönüşmesi bekleniyor. Pazarın yüzde 70’ini oluşturan G7, dünyanın en büyük kaba elmas üreticisi olan Rusya’dan gelen elmasları artık kabul etmeyecek.
“Küresel bir piyasanın yeniden yapılandırılmasından bahsediyoruz,” diyen yetkili, sistemin başta mükemmel bir şekilde çalışmayacağını ve G7’nin Belçika’nın önerdiği planın detaylarını hala değerlendirmekte olduğunu kaydetti.
Yetkili, “Rusya dünyanın en büyük tedarikçisi. Bu sistemle onları devre dışı bırakıyor ve onları daha düşük fiyatlarla daha düşük bir pazarda bırakıyoruz. Bu sektörden gelen finansal akışları kesiyoruz,” diye konuştu.
Rusya’nın elmas gelirlerini azaltma ve Washington’un dünyanın en büyük elmas üreticisi olan Rus Alrosa (ALRS.MM) şirketine uyguladığı yaptırımları geliştirme çabaları, G7 liderleri arasında geçen yıldan bu yana tartışılıyor.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre AB, geçen yıl Rusya’dan 1,4 milyar avro (1,5 milyar dolar) değerinde elmas satın aldı, zira AB, Rusya’dan mücevher ithalatını yasaklamamış ve Alrosa’yı kara listeye almamıştı.
Bununla birlikte Anglo American Plc’nin (AAL.L) elmas şirketi De Beers, elmas endüstrisinin G7 çabalarını desteklemeyi amaçladığını savundu.
Şirketten yapılan açıklamada, “Asıl mesele, sektörün büyük ve küçük tüm kesimlerinin temsil edilmesi için bunu toplu ve etkili bir şekilde nasıl yapabileceğimiz,” denildi.
De Beers’in raporuna göre, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinden önce De Beers ve Alrosa küresel kaba elmas satışlarında lider konumdaydı; şirket, değer bazında yüzde 33, Alrosa ise yüzde 24 paya sahipti.
Raporda, 2021 itibariyle küresel kaba elmas satışlarının 16,4 milyar dolar, cilalı elmas talebi ise 28 milyar dolar olduğu kaydedildi. Doğal elmas mücevherat talebi ise 87 milyar dolar olarak gerçekleşirken, en büyük tüketici ABD oldu.