Financial Times‘ın (FT) haberine göre Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın devlet varlıklarına yönelik yaptırımların süresiz olarak uzatılmasını değerlendiriyor.
Gazeteye göre bu hamle, Ukrayna’ya verilecek 50 milyar dolarlık kredinin finansmanı için Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıklarının kullanılması planlarına ilişkin ABD’nin ‘endişelerini’ gidermeye yardımcı olacak.
AB üyesi 27 ülkenin temsilcileri, Komisyon’un Rusya Merkez Bankası’nın varlıklarını ‘süresiz olarak dondurma’ önerisini görüşmek üzere bugün (24 Temmuz) bir araya gelecek.
Söz konusu olan Rusya Merkez Bankası’nın Avrupa’daki 260 milyar avro değerindeki varlıkları.
Gazeteye göre bu adım, G7 ortaklarına Ukrayna’ya verilen kredinin geri ödenmesi konusunda ‘en yüksek derecede öngörülebilirlik sağlayacak’. AB’nin planı krediyi dondurulan varlıklardan elde edilecek karla geri ödemek.
FT‘ye göre, ‘bu tür bir öngörülebilirliğin olmaması, ABD’nin krediyi onaylamasının önünde ciddi bir engel haline geldi’.
Rusya karşıtı yaptırımlar, artık her altı ayda bir uygulanıyor ve bu durum AB müttefikleri arasında kredinin tam olarak geri ödenmeyeceğine dair korkuları arttırdı.
İki Avrupalı yetkiliye göre, ittifak ülkeleri yaptırımların uzatılmasını desteklemezse AB Komisyonu, başlangıçta kredinin 40 milyar avroya kadar olan daha büyük bir kısmını ödeyebilir.
Diğer ülkeler gerekli taahhütleri yerine getirdikten sonra kredinin payı daha düşük bir miktara ayarlanabilir.
Mayıs ayında AB Komisyonu, Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilen gelirlerin çoğunun Ukrayna’yı desteklemek için kullanılmasını onaylamıştı.
Kârın yüzde 90’ı Avrupa Barış Fonu aracılığıyla, yüzde 10’u ise Kiev’e yönelik uzun vadeli bir yardım programı kapsamında dağıtılmak üzere AB bütçesine aktarılacak.
Japonya da dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 3,3 milyar dolarlık geliri Ukrayna’ya aktaracak.