Rusya’nın önde gelen iktisatçılarından Mihail Hazin, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’yı hedef alan 14. yaptırım paketine ilişkin yorum yaptı.
AB Konseyi, yeni yaptırım paketi dahilinde Brüksel’in Rus LNG’sinin üçüncü ülkelere kendi topraklarından nakledilmesini yasaklayacağını bildirmişti. Söz konusu tedbir dokuz ay içinde yürürlüğe girecek.
Pazartesi günü kabul edilen paket, Rusya ekonomisinin enerji, finans ve ticaret sektörlerine yönelik başka kısıtlamalar da içeriyor. Üçüncü ülkelere yönelik tedbirler de dâhil olmak üzere AB yaptırımlarının delinmesine karşı tedbirler de öngörülüyor.
Radyo Sputnik‘e mülakat veren Hazin, yeni pakette ‘yeni hiçbir şeyin olmadığını’ belirterek, “Tankerlere yaptırım uyguluyoruz diyorlar ama aynı zamanda Rus petrolünü taşıyan bu tankerlerin Avrupa limanlarına girişinin zaten yasak olduğunu unutmuş görünüyorlar. Avrupa’nın bir süredir içinde bulunduğu bir sorun var; tam olarak ne istiyorlar, tüm bunları niye yapıyorlar? Bu kadar çok yaptırıma maruz kaldıktan sonra cidden yıkılmamızı mı bekliyorlar? Sonucunda siz de ayda yüzde yarımlık bir iktisadi yavaşlama yaşıyorsanız, bu yaptıklarınız konusunda daha dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir,” dedi.
SWIFT’in muadili olarak Rusya Merkez Bankası tarafından geliştirilen Finansal Haberleşme Sisteminin (SPFS) yasaklanmasını da anlamsız bulduğunu kaydeden Hazin, “Peki Rusya’da faaliyet göstermeyen bankalar bunu neden yapsın? Bu bir çeşit mistisizm. Ve en önemlisi, kendi vücutlarının çeşitli hassas bölgelerine dokunuyorlar. Birini ‘cezalandırmak’ için, kendilerinin en azından asgari düzeyde iyi durumda olmaları son derece arzu edilir ve en hafif tabirle, pek de iyi durumda değiller,” ifadelerini kullandı.
Hazin, söz konusu tedbirlerin Avrupalı şirketlerin fırsatlarını sınırladığını ve Rusya ekonomisi üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmadığını da sözlerine ekledi.