DİPLOMASİ

AB’nin Rusya’ya yönelik 14. yaptırım paketinde neler var?

Yayınlanma

Avrupa Birliği’nin (AB) yeni yaptırımları Rusya’nın enerji, finans sektörü ve ticaretini hedef alıyor. Bunlar arasında Avrupa limanlarından sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) geçişine getirilen kısıtlamalar ve SWIFT’in Rusya’daki muadiline karşı alınan tedbirler bulunuyor.

AB Konseyi, Komisyon’un, Ukrayna’daki askeri eylemleri nedeniyle Rusya’ya yönelik 14. yaptırım paketini kabul ettiğini açıkladı.

Yaptırımlar şunları içeriyor:

– 116 gerçek ve tüzel kişiye yaptırım uygulandı;

– Rus LNG’sinin Avrupa limanlarından transit geçişine kısıtlama getirildi;

– Petrol ve petrol ürünlerinde tavan fiyat uygulamasını aşmak için kullanılan ‘gölge filodan’ 27 gemiye yaptırım getirildi;

– Rusya’ya manganez cevheri ve nadir toprak elementi bileşikleri, bir dizi plastik, elektrikli ekipman ve ekskavatör tedariki yasaklandı;

– Rusya’dan helyum ithalatına kısıtlama getirildi;

– Rusya Merkez Bankası’nın SWIFT’in Rusya’daki muadili olan Finansal Haberleşme Sistemi’ne (SPFS) kısıtlama getirildi;

– Rusya’dan gerçek ve tüzel kişiler adına özel uçuşlar gerçekleştiren uçakların AB topraklarında iniş veya uçuş yapmaları yasaklandı;

– Rusya’daki kaynaklardan fon alan siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, düşünce kuruluşları ve medya kuruluşlarına faaliyet yasağı getirildi;

– Brüksel’e göre Rusya’ya çift kullanımlı mal ve teknoloji tedarikinde yardımcı olan 61 şirkete (bazıları Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve BAE’den) ihracat kısıtlamaları getirildi.

Buna ek olarak, Avrupalı şirketler, ‘yaptırımlar ve millileştirme sonucunda’ Rus tarafının neden olduğu zararlar için tazminat talep etme hakkına sahip olacak.

Bu, Rusya’nın ABD ve diğer ülkeler tarafından Rus gerçek ve tüzel kişilerine karşı uygulanan ve mülkiyet haklarındaki kısıtlamalarla ilgili olanlar da dahil olmak üzere ‘dostane olmayan ve uluslararası hukuka aykırı’ yaptırımlara yanıt olarak acil önlemlere duyulan ihtiyaç nedeniyle kabul edilen Nisan 2022 tarihli ‘Bazı Mülklerin Geçici Yönetimi Hakkında’ kararnamesine atıfta bulunuyor.

AB ayrıca Ukrayna’dan yasa dışı yollarla ihraç edildiğinden şüphelenilen Ukrayna kültür varlıklarının satın alınmasını, ithal veya ihraç edilmesini yasakladı.

Aynı zamanda Brüksel, iştirakleri üçüncü ülkelerde faaliyet gösteren Avrupalı şirketlere, askeri amaçlarla kullanılabilecek malların Rusya’ya yeniden ihraç edilmesine izin vermemeleri talimatını verdi.

Yaptırım listelerine tam olarak kimlerin dahil edildiği henüz bildirilmedi.

EUObserver, söz konusu kişi ve kuruluşlar arasında ‘devlet destekli propaganda etkinliklerine’ katıldığı öne sürülen şarkıcı Polina Gagarina ve geçen yıl Rusya Federal Mülk Yönetimi Teşkilatı tarafından devralınan Baltika bira fabrikasının (Danimarkalı Carlsberg’e ait) başında bulunan Teymuraz Bolloyev’in de bulunduğunu bildirdi.

Dünya Ticaret Örgütü raporu: Rusya yaptırımları Batı’yı vurdu

Çok Okunanlar

Exit mobile version