Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2023 yılına ilişkin küresel ticaret raporunda Rusya’ya uygulanan yaptırımların Batı açısından ‘bumerang’ etkisi yarattığını ortaya koydu.
Raporda, söz konusu yaptırımların dünya ekonomilerinin çoğu üzerinde olumsuz bir etki yaratacağına işaret edilerek “İkili ticaretteki gerilimler bile ekonomik büyümeyi azaltabilir,” ifadelerine yer verildi.
Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinden sonraki süreçte Britanya’nın GSYİH’nin yaklaşık yüzde 0,3’ü, ABD’nin ise GSYİH’nin yüzde 0,1’i oranında bir refah kaybı yaşadığına dikkat çekilen raporda, “Benzer şekilde, Ukrayna’nın işgaline cevaben Rusya’ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımların çoğu ekonomi üzerinde olumsuz bir etki yaratacağı tahmin edilmektedir. Aynı zamanda, Rusya Federasyonu reel GSYİH’de en büyük düşüşle karşı karşıya kalacaktır,” denildi.
Jeopolitik gerilimlerin genellikle sadece birkaç ülkeyi etkilediği, diğerlerinin ise tarafsız kalabildiği ya da çatışmanın bazı taraflarına katılabildiği vurgulanan raporda, ayrıca Çin ile ABD arasındaki ‘hesaplaşmanın’ diğer gelişmekte olan ülkelerden yapılan imalat sevkiyatlarında artışa yol açtığı bilgisi paylaşıldı
Rapora göre, 2017 ve 2020 yılları arasında Vietnam’dan ABD’ye yapılan mal ihracatında yüzde 40’lık bir artış meydana geldi.
DTÖ, tam ve kısmi rekabet olmak üzere iki ayrı senaryoyu ele alıyor. İlk senaryoda en çok zararı en az gelişmiş ülkeler görecek. Bu ülkeler 2050 yılına kadar GSYİH’lerinin yüzde 6,5’ini kaybederken, gelişmiş ekonomiler bu dönemde (2020’den 2050’ye kadar) GSYİH’lerinin yaklaşık yüzde 3’ünü kaybedecek.
İkinci senaryo, bazı gelişmekte olan ülkelerin tarafsız kaldığını ve bunun da çatışmanın her iki tarafına da daha yüksek ticaret maliyetleri yüklemediğini kaydediyor. Ancak bu durumda bile zayıf ekonomilerin GSYİH’lerinin bir kısmını kaybedeceği vurgusu yapılıyor.
Bununla birlikte DTÖ, tanımladığı senaryoların geleceğe ilişkin tahminler olmadığını belirterek, bunların ‘belirli bir dizi varsayım altında neler olabileceğinin temsili’ olduğuna dikkat çekiyor.