AB savunma bakanları, ‘Rusya’nın Ukrayna’daki savaşından dersler çıkararak’ silahlı kuvvetlerinde daha fazla konvansiyonel savunma teçhizatı ve drone ile mücadele taktiklerine duyulan ihtiyacı yansıtmak üzere savunma kabiliyeti geliştirme önceliklerinin (CDP) yeniden gözden geçirilmesini onayladı.
Avrupa Savunma Ajansının (EDA) yönetim kurulu üyeleri olarak bir araya gelen AB bakanları tarafından onaylanan Kapasite Geliştirme Öncelikleri (CDP), en son 2018 yılında yayınlanan bir belgenin revize edilmiş hali.
AB’nin savunmayla ilgili tüm girişimleri için bir itici güç olması amaçlanan bu belge, üye devletlere savaşlarını uyarlamaları için ortak bir yön vermek ve herhangi bir boşluğu doldurmak için satın alınacak, geliştirilecek veya araştırılacak savunma ekipmanlarını belirlemek istiyor.
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, CDP’nin ‘neye ihtiyacımız var ve neye sahip değiliz, boşluklar nerede ve nereye yatırım yapmalıyız’ konularıyla ilgili olduğunu söyledi ve “Nasıl çözeceğiz? Bu alanlara daha fazla yatırım yaparak,” dedi.
Rapora göre, belirlenen 22 öncelik arasında beş askeri alanda on dört öncelik ve AB’nin yeni Hızlı Konuşlanma Kapasitesinin (RDC) geliştirilmesi için gerekli olan stratejik kolaylaştırıcılarla ilgili sekiz öncelik bulunuyor.
AB’nin yeni tedarik öncelikleri
AB ülkelerinin karadaki kabiliyetlerini artırmak için, büyük kalibreli mühimmat stokları, gelişmiş tanksavar sistemleri ve siber tehditlere karşı dayanıklılık gibi ‘iyileştirmeler’ ile kara muharebe kabiliyetlerini (yani tanklarını) ve kara tabanlı hassas angajman kabiliyetlerini geliştirmeleri gerekiyor.
Ajans, ‘havadan gelen bir tehdide karşı yüzey tabanlı tüm yetenekleri kapsayan’ entegre hava ve füze savunması için de çeşitli öncelikler sıralıyor.
Öncelikler, mevcut hava savunma sistemlerinin iyileştirilmesine ve uzay tabanlı erken uyarı ve insansız hava sistemlerine karşı taktikler (örn. karşı-dronlar) içeren yeni nesil sistemlerin geliştirilmesine odaklanıyor. Diğer fikirler arasında havadan komuta ve bilgilendirme yetenekleri de yer alıyor.
Hızlı lojistik de programın büyük bir parçasını oluşturuyor; ortak stoklar ve ortak depolama kabiliyeti sayesinde aşırı hava koşulları, enerji güvenliği, tıbbi destek ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) savunma ile başa çıkılabilecek.
Kuzey Akım boru hattı ve Baltık Denizi kablolarında meydana gelen olaylarla birlikte öncelikler arasında ön plana çıkan kritik altyapıların korunması ve kıta genelinde asker ve teçhizatın etkin bir şekilde hareket ettirilmesi için askeri hareketlilik de kilit bir nokta olarak öne çıkıyor.
Sualtı ve deniz dibi savaşları açısından, kritik altyapıların korunmasına da yardımcı olan sualtı koruması ve otonom sualtı araçları ile denizaltı karşıtı kabiliyetler ve gözetleme sistemlerine ihtiyaç duyuluyor.
Savaşa uyum sağlamak: Ukrayna’dan sonra
Ajans tarafından yapılan basın açıklamasında, “Yeni kabul edilen öncelikler AB’nin Stratejik Pusulasının hedeflerini ve yüksek yoğunluklu gereksinimler de dâhil olmak üzere Ukrayna’da gözlemlenen askeri gerçekleri yansıtmaktadır,” denildi.
Liste geleneksel kapasiteler ile yeni teknolojilerin, örneğin insansız hava araçlarının sorunsuz bir şekilde birlikte çalıştığı Ukrayna’daki yüksek yoğunluklu savaşta büyük ölçüde kullanıldığı görülen uygulamaları ve ekipmanları dikkate alıyor.
EDA, “Ukrayna bağlamı, kara, deniz, siber ve lojistik gibi birçok yetenek alanında niteliksel ve niceliksel boyutlar arasında uygun bir yeniden dengeleme ile birlikte çok katmanlı Entegre Hava ve Füze Savunmasının önemini vurguladı,” dedi.