DİPLOMASİ

AB ve Britanya, OECD’yi petrol ve kömür sübvansiyonlarını yasaklamaya zorluyor

Yayınlanma

Financial Times’ın (FT) konu hakkında bilgi sahibi kişilerden aktardığına göre Britanya ve AB, önümüzdeki ay kapalı kapılar ardında yapılacak OECD toplantısında dünyanın en zengin ülkelerini yabancı petrol ve doğalgaz işletmeleri ile kömür madenciliğine yönelik sübvansiyonlara son vermeye zorlayacak.

Fosil yakıtlar için en büyük yabancı kamu finansman kaynağının kesilmesi önerisinin OECD’de hararetli tartışmalara yol açması bekleniyor.

Bu hamle, bazı OECD ülkelerinin kamu finansman kurumlarını Paris Anlaşması’nın iklim hedefleriyle uyumlu hale getirme taahhüdüne dayanıyor. Fakat yabancı projelere yönelik sübvansiyonları sona erdirme çabası, petrol ve gaz endüstrileri için yerel sübvansiyonların yaygınlığı engeline takılabilir.

ABD’li çevre kuruluşu Oil Change International’a (OCI) göre, OECD ülkelerinin ihracat kredi kuruluşları tarafından 2018-2020 yılları arasında kömür, petrol ve gaz projelerini desteklemek için yılda tahmini 41 milyar dolar harcandı. Mozambik dışında, bu süre zarfında en büyük alıcılar Kanada, BAE ve Rusya gibi gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteriyordu.

Paris iklim taahhüdüne imza atmayan ülkeler var

OECD üyelerinin fosil yakıtlar konusundaki tutumunu yeniden belirleme hamlesi, iki yıl önce Glasgow’da düzenlenen BM COP26 zirvesinde İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve ABD’nin de aralarında bulunduğu bazı üye devletlerin verdiği sözü temel alıyor. Bu ülkelerin 2022 yılı sonuna kadar uluslararası fosil yakıtlara yönelik yeni kamu desteğini sona erdirme sözü, emisyonların yakalandığı projeler ve Paris anlaşmasıyla tutarlı durumlar için istisnalar içeriyordu.

Hükümetler Glasgow’da ayrıca OECD ve çok taraflı kalkınma bankaları gibi kurumları, yönetim çerçevelerini Paris anlaşması hedefleriyle uyumlu hale getirmeleri için zorlama taahhüdünde bulunmuştu.

OECD’nin ihracat kredilerine ilişkin düzenlemesinde yapılacak değişiklikler gönüllülük esasına dayanacak. Ayrıca Japonya ve Güney Kore gibi Glasgow taahhüdünü desteklemeyen büyük fosil yakıt finansörlerini de içeren bir grup üye devletin mutabakatını gerektirecek.

Enerji krizi, AB’deki fosil yakıt teşviklerini artırdı

İngiltere’nin kredi kuruluşu UK Export Finance’e yakın kişiler, Kanada’nın önümüzdeki ay yapılacak toplantı öncesinde Birleşik Krallık’ın OECD’ye sunmayı planladığı teklifi desteklemeyi taahhüt ettiğini söyledi. Kanada Maliye Bakanlığı, ‘temiz ekonomiyi dünya çapında büyütmek ve teşvik etmek için OECD’de ve diğer uluslararası forumlarda benzer düşünen ortaklarla birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini’ söyledi.

AB ise üye devletlerin geçen ay bir taslak teklif üzerinde anlaşmasının ardından kendi teklifini sundu. Brüksel petrol, gaz ve kömüre verilen desteği sona erdirmek için yoğun bir çaba sarf ediyor. AB’nin yeni iklim şefi Wopke Hoekstra fosil yakıt sübvansiyonlarını ‘modası geçmiş ve verimsiz’ olarak nitelendirmişti.

Fakat Avrupa Komisyonu geçen hafta yayınladığı bir raporda, birlikteki toplam fosil yakıt sübvansiyonlarının bir önceki yıl yaklaşık 56 milyar avroda sabit kaldıktan sonra 2022’deki enerji krizi sırasında artarak 122 milyar avroya ulaştığını söyledi. Raporda, “Üye devletler fosil yakıt sübvansiyonlarını sona erdirmek üzere harekete geçmeyi hızlandırmalıdır,” denildi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version