DİPLOMASİ

ABD, AB ve İngiltere’den Tayvan etrafında tatbikat yapan Çin’e ‘itidal’ çağrısı

Yayınlanma

Avrupa Birliği (AB), ABD ve İngiltere’den milletvekilleri perşembe günü anakara Çin’in Tayvan çevresindeki kapsamlı askeri tatbikatlarını eleştirerek tatbikatların bölgeyi istikrarsızlaştırma ve boğazlar arası gerginliği artırma tehdidi taşıdığı uyarısında bulundu.

Pekin, Demokratik İlerleme Partisi’nden William Lai Ching-te’nin pazartesi günkü yemin töreninde yaptığı sert ve ‘bağımsızlık yanlısı’ konuşmasının ardından perşembe günü ada çevresinde kapsamlı askeri hava ve deniz tatbikatları başlattı.

Adanın savunma bakanlığından yapılan açıklamada , yaklaşık 33 Çin askeri uçağı, 15 donanma gemisi ve 16 sahil güvenlik gemisinin Tayvan’ın hava savunma tanımlama bölgesi içinde faaliyet gösterdiği belirtildi.

Tayvan çevresindeki faaliyetleri yöneten Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Bölge Komutanlığı tatbikatı “bağımsızlık isteyen ayrılıkçı güçler için güçlü bir ceza ve dış güçlere müdahale ve provokasyon için ciddi bir uyarı” olarak nitelendirdi.

Çin ordusundan Tayvan’ı ‘abluka altına alma’ tatbikatı

‘Uluslararası topluma meydan okuma’

Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada “AB’nin Tayvan Boğazı’ndaki statükonun korunmasında doğrudan çıkarı vardır” denildi. “Statükoyu güç ya da zorlama yoluyla değiştirecek her türlü tek taraflı eyleme karşıyız. Tüm taraflar itidalli davranmalı ve diyalog yoluyla çözülmesi gereken boğazlar arası gerilimi daha da tırmandırabilecek her türlü eylemden kaçınmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Aralarında ABD, İngiltere, Kanada, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinin de bulunduğu 35 yasama organından 250 milletvekilini temsil eden Parlamentolar Arası Çin İttifakı, “Pekin’in Tayvan’a yönelik tırmandırıcı eylemini” “bölge barışına bir hakaret ve uluslararası topluma doğrudan bir meydan okuma” olarak nitelendirerek kınadı.

Tayvan’ın yeni lideri Lai, Çin’e karşı sert bir tonla yemin etti

‘Lai’nin konuşması kışkırttı’

New York’taki Çin konsolosluğu ise Lai’nin açılış konuşmasının provokatif olduğunu savundu.

Konsolosluk sözcüsü yaptığı açıklamada “tek Çin ilkesinin ihlal edilemeyeceğini, ayrılıkçı ‘Tayvan bağımsızlığı’ girişimlerinin başarısızlığa mahkum olduğunu ve Çin’in yeniden birleşmesi yönündeki genel eğilimin geri döndürülemez olduğunu” söyledi.

“Lai’nin konuşması inatla ‘Tayvan bağımsızlığı’ duruşunu takip etmiş, ahlaksızca ayrılıkçılığı savunmuş, boğazlar arası çatışmayı kışkırtmış ve dış desteğe dayanarak ve güç kullanarak bağımsızlık arayışına girmiştir” ifadelerini kullandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version