ABD yönetimi, İsrail ile Hamas arasında esir takası ve Gazze’nde ateşkese varılması için yarın yapılacak müzakerelerde yeni bir öneri sunmaya hazırlanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, müzakerelere Hamas’ın da katılmasını umduklarını ve Katar’ın bu konu üzerinde çalıştığını açıkladı. Ancak Hamas yeni müzakere yerine Biden’ın Nisan ayında sunduğu planın uygulanmasında ısrar ediyor. Öte yandan Hamas yeni müzakere olacaksa da müzakere boyunca İsrail’in Gazze’deki saldırılarını durdurmasını talep ediyor.
İsrail’in Yediot Ahronot gazetesinde, esir takası ve ateşkes müzakereleri kapsamında yarın Katar’ın başkenti Doha’da yapılması öngörülen görüşmeye dair haber yayımlandı. Haberde, Doha’da yapılacak müzakerelerin İsrail ile Hamas arasında esir takası ve Gazze’de ateşkese varılması için “son şans” olduğu vurgulandı.
ABD yönetiminin ayrıca yarınki görüşmede, esir takası ve ateşkes için yeni bir öneri sunacağı kaydedildi. Haberde, ABD yönetiminin sunacağı yeni önerinin detaylarının henüz bilinmediği ancak mayıs ayında sunulan taslakla büyük oranda benzerlik göstereceği belirtildi.
Washington’un yeni önerinin çerçevesinin kabul edilmesi için taraflara baskı yapmasının beklendiği aktarıldı.
ABD, Mısır ve Katar, 8 Ağustos’ta yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail ve Hamas’a Gazze’de ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos’ta müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı.
İsrail yönetimi, yarınki müzakerelere heyet göndereceğini duyururken, Hamas, arabuluculardan, yeni müzakere turuna girmek yerine ABD Başkanı Joe Biden’in ateşkes için sunduğu ve hareketin de kabul ettiği önerinin uygulamaya konulması için bir plan sunmalarını istemişti.
İsrailli esirler ve Filistinli mahkumlar
Öte yandan Anadolu Ajansı’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı göre, müzakerelere ilişkin hazırlanan metinde son aşamaya gelindi.
Henüz son halini almayan metne göre, taraflar arasındaki pazarlık, Hamas’ın elindeki her bir rehine için 12 Filistinli mahkûmun serbest bırakılması üzerinden yürütülüyor.
İsrail’in kendi hapishanelerinde bulunan Filistinli mahkumları nasıl ve neye göre serbest bırakacağı, görüşmelerin odağında yer alıyor. 30 yılın altında hapis cezası alanları bırakmayı kabul eden İsrail, bu sürenin üzerinde ceza alanların serbest bırakılmasının ise kendi tasarrufunda olmasını istiyor.
İsrail hapishanelerinde, Filistin’in Fetih Hareketi’nin sembol liderlerinden Mervan Barguti dahil yaklaşık 50 kişinin 30 yılın üzerinde cezası bulunuyor. İsrail bu isimler üzerinde veto hakkı talep ediyor.
Hamas’ta yaklaşık 120 İsrailli rehinenin bulunduğu tahmin ediliyor. Gazze’de, İsrail’e karşı savaşan başka grupların da ellerinde rehinelerin olduğu belirtiliyor.
Hamas’ın, son 2,5 ayda yoğunlaşan müzakere sürecinde yapıcı bir tutum sergilediği, sürecin olumlu ilerlediği ifade ediliyor.
Sinvar’ın durumu, süreci uzatabilir
Müzakerelerle ilgili diğer önemli bir konu ise İran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin yerine gelen Yahya Sinvar’ın durumu.
Sinvar’ın Gazze’de bulunmasının, müzakere masasına gelen konulara onay veya cevap verilme süresini uzatabileceği değerlendiriliyor.