Analistlere göre ABD, Çin ve Kuzey Kore’nin bölgede artan askeri faaliyetlerine karşı caydırıcı bir sinyal olarak bu yıl uçak gemilerinin neredeyse yarısını Batı Pasifik’te konuşlandıracak.
ABD’nin üç uçak gemisi halihazırda Batı Pasifik Okyanusu’nda faaliyet gösteriyor ve iki tanesi de yolda. Bu gemilerin gelişiyle birlikte 11 taşıyıcı uçak gemisi birliğinin beşi ilk kez bölgede faaliyet göstermiş olacak.
ABD Donanması’nın Pasifik Filosu’nun bir parçası olan USS Abraham Lincoln, ABD Donanma Enstitüsü’nün Filo ve Deniz İzleyicisi’ne göre 5 Şubat itibariyle Kaliforniya, San Diego’daki ana limanından çıkarak Batı Pasifik’e doğru yol alırken görüldü.
USS George Washington’un ayrıca, bakım için Japonya’nın Yokosuka kentinden Washington’daki Puget Sound donanma tersanesine taşınacak olan USS Ronald Reagan’ın yerini almak üzere bölgede konuşlandırılması bekleniyor.
USS George Washington Japonya’da konuşlandırılan ilk nükleer güçle çalışan uçak gemisiydi ve 2008-15 yılları arasında görev yaptıktan sonra Ronald Reagan tarafından iki reaktörünün orta ömür yakıt ikmalinin yanı sıra onarım, yükseltme ve modernizasyon için görevden alınmıştı.
USS Ronald Reagan’ın yanı sıra USS Carl Vinson ve USS Theodore Roosevelt de pazartesi günü sırasıyla Guam ve Hawaii’de konuşlandırıldı ve nisan ve temmuz aylarına kadar Batı Pasifik’te kalmaları bekleniyor.
Geçtiğimiz ay Theodore Roosevelt ve Carl Vinson vurucu grupları Filipin Denizi’nde Japonya ile birlikte gelişmiş deniz iletişim operasyonları, hava harbi operasyonları ve güverteler arası uçuş operasyonlarını içeren tatbikata katıldılar.
ABD Donanması 7. Filosuna göre tatbikat “denizde entegre operasyonları ve savaşa hazırlığı güçlendirmeyi” amaçlıyordu.
USS Theodore Roosevelt’in Carrier Strike Group Nine komutanı Tuğamiral Christopher Alexander, “Ortak deniz güvenliği sorunlarını ele almak için birlikte çalıştığımızda daha yetenekliyiz” dedi.
Ocak ayında da USS Carl Vinson, Kuzey Kore’nin orta menzilli bir balistik füze ateşlemesinin ardından Doğu Çin Denizi’nde Güney Kore ve Japonya ile deniz tatbikatı gerçekleştirmişti.
Üçlü tatbikat ortak seyir, ileri deniz iletişim operasyonları, denizde önleme operasyonları eğitimi, hava muharebe tatbikatları, personel değişimi ve entegrasyondan oluşuyordu.
South China Morning Post’a konuşan Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde Çin Güç Projesi’nde çalışan Brian Hart, “Uçak gemileri ordumuzun en görünür varlıklarından biridir. Bir bölgeye birden fazla uçak gemisi konuşlandırmak düşmanlara çok net bir sinyal gönderir,” dedi.
Hart’a göre, “Ukrayna’daki savaş, Orta Doğu’daki çatışma ve Kızıldeniz’deki Husi saldırıları göz önüne alındığında, ABD ordusu öncelikli bölgesi olan Hint-Pasifik’e odaklanırken bu durumların üstesinden gelebileceğinin sinyalini vermek istiyor.”
Nottingham Üniversitesi’nin Malezya kampüsünde doçent olan Benjamin Barton, konuşlandırmanın amacının Avrupa ve Orta Doğu’daki çatışmalara rağmen Washington’un Hint-Pasifik bölgesine odaklandığının sinyalini vermek olduğunu söyledi.
Post’a konuşan Barton, “İkili ilişkilerde bir ısınma olsa bile Çin’i bölgede kontrol altına almanın en önemli öncelik olmaya devam ettiğini” belirtti.
Pekin’in ise Tayvan’ın mayıs ayındaki başkanlık yemin törenine yakın bir zamanda askeri faaliyetlerini artırabileceği tahmin ediliyor.
Pekin, Tayvan’la yeniden birleşme kararlılığını sık sık dile getirirken, ABD resmi olarak Tayvan’ı bağımsız bir ülke olarak tanımasa da Taipei’yi Çin’e karşı cesaretlendirmeye ve silahlandırmaya devam ediyor.