DİPLOMASİ

ABD, Gürcistan’a mali yardımı askıya aldı

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gürcistan hükümetine yapılan 95 milyon dolardan fazla mali yardımın askıya alındığını duyurdu.

Karar, Gürcistan makamlarının ‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasasını kabul etmesi nedeniyle Washington’un ikili işbirliğini ‘gözden geçirme’ kararını takiben alındı.

Reuters ajansının aktardığına göre Blinken, yaptığı açıklamada “Gürcistan hükümetinin anti-demokratik eylemleri ve yalan beyanları Avrupa Birliği ve NATO üyeliği normlarıyla bağdaşmamaktadır,” ifadelerini kullandı.

Blinken, Washington yönetiminin ‘Gürcistan halkının yararına olan’ program ve faaliyetleri desteklemeye devam etme sözü verdiğini de sözlerine ekledi.

Burada söz konusu olan bağımsız medya, ekonomi ve demokrasinin geliştirilmesiyle ilgilenen kuruluşlar.

Blinken, ülkesinin Gürcistan ile 32 yıllık diplomatik ilişkileri boyunca Tiflis’e 6,2 milyar dolardan fazla yardım sağladığını ve ülke makamlarının bu fonları savunma ve sahil güvenliğin geliştirilmesi, okul ve hastanelerin inşası ve memurların eğitimi için kullandığını kaydetti.

Öte yandan iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin liderlerinden Lado Kahadze, Blinken’in açıklamasına yanıt verdi.

1TV‘nin haberine göre Kahadze, 1991 yılında ülkenin bağımsızlığını ilk tanıyanlar arasında yer alan ABD’nin Gürcistan için vazgeçilmez bir ortak olduğunu ifade eden Kahadze, bu tarihten sonra ülkenin ‘egemenliğini güçlendirmeye’ ve ‘her ülkenin kalkınırken karşılaştığı zorluklarla başa çıkmaya’ çalıştığını belirtti.

Bu sürecin ABD’nin Gürcistan’a karşı ‘köle efendisi sendromu’ sergilemeye başladığını, bunun da Tiflis açısından kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayan Kahadze, “Zira SSCB döneminde bile bize karşı efendi tavrına müsamaha göstermedik ve bugün daha diktatörce notalar kabul edilemez,” değerlendirmesini yaptı.

Kahadze, Rusya’nın ‘Gürcistan’ın düşmanı’ olduğu gerçeğini de göz önünde bulundurarak ABD ile ilişkilerdeki ‘bu keskin köşelerin törpüleneceğini ve ilişkilerin normalleştirileceğini’ de sözlerine ekledi.

Mayıs ayı ortasında Gürcistan parlamentosu, ‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasasını kabul etti. Yasanın görüşülmesine kitlesel protestolar eşlik etti.

Yasanın kabul edilmesinin ardından ABD yetkilileri bazı Gürcü yetkililere vize kısıtlamaları getirdi, ortak askeri tatbikatları iptal etti ve ikili ilişkilerin gözden geçirileceğini duyurdu. Avrupa Birliği (AB) de Gürcistan’ın katılım sürecini askıya aldı.

Gürcistan Başbakanı’ndan ABD’ye teklif: ‘İlişkilerimizi sıfırlayalım’

Çok Okunanlar

Exit mobile version