Kaynaklara göre ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çinli muhataplarıyla yüz yüze görüşmek üzere nisan ayı başında Pekin’e gitmeden önce güneydeki Guangzhou kentinde Amerikan işletmelerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.
South China Morning Post’un haberine göre, “küçük bir belediye binası toplantısı” düzenlenecek ve Yellen iş dünyası ile 45 dakikalık bir soru-cevap oturumu gerçekleştirecek.
Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, “Bakan, Çin’deki ABD firmalarının karşılaştığı sorunları dinlemek istiyor ve özellikle kapasite fazlası, IP [fikri mülkiyet] sorunları ve ithal ikamesi ile ilgili konularla ilgileniyor” dedi.
Kaynak, Çin’de faaliyet gösteren ABD iş dünyası temsilcilerine davetiyelerin çoktan gönderildiğini de sözlerine ekledi.
Temmuz ayında ikili ekonomik ve mali çalışma grubunun kurulmasına yardımcı olmak üzere Pekin’i ziyaret eden ABD’li yetkilinin Çin’in başkentine gideceğini ve burada Başbakan Yardımcısı He Lifeng, Ticaret Bakanı Wang Wentao ve Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng ile bir araya geleceğini de sözlerine ekledi.
Yellen’ın temmuz ayındaki gezisinin ardından iki ülkenin ticari çalışma grubu üç toplantı yaptı. Nisan ayındaki ziyareti muhtemelen dördüncü toplantı için olacak.
Yellen’in Guangzhou durağı ve Amerikan işletmeleriyle buluşması alışılmadık bir durum çünkü bu konu büyük ölçüde ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo’nun yetki alanına giriyor.
Gezi, Çin’in özellikle elektrikli araçlarla ilgili kapasite fazlası sorunlarının dikkat çektiği ve kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri öncesinde tartışmaların yoğunlaştığı bir dönemde geldi.
ABD’nin Çin’deki büyükelçiliği Post’un ziyaretle ilgili yorum talebine yanıt vermedi.
Sorunlara rağmen ikili iletişimi sürdürme ve derinleştirme talebi
Uzmanlara göre, Yellen’ın ziyareti, çok uluslu şirketler için en önemli çalışma seviyelerinde ABD-Çin işbirliğine yönelik kararlılığın devam ettiğine işaret ediyor.
Pekin ve Washington, Devlet Başkanı Xi Jinping’in kasım ayında San Francisco’ya yaptığı ziyaretin ardından güçlü ikili iletişimi sürdürme ve angajmanı derinleştirme arzusunu dile getirmişti. Ancak Washington’ın Çin’e yönelik devam eden ticaret kısıtlamaları ikili ilişkilerde ciddi sorunlar yaratıyor.
Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen, şubat ayında uluslararası ticaretten sorumlu müsteşar Marisa Lago ile yaptığı sanal görüşmede, ABD’nin yarı iletkenler ve bulut hizmetlerinin yanı sıra fotovoltaik muhafazalar üzerindeki kısıtlamalarına ilişkin endişelerini dile getirdi ve Amerika’daki Çinli şirketlere adil muamele yapılmasını talep etti.
Pekin merkezli bir düşünce kuruluşu olan Çin ve Küreselleşme Merkezi’nde araştırma görevlisi olan Wang Zichen, ziyarete ilişkin değerlendirmesinde, “İki taraf arasındaki sürekli etkileşimler – özellikle de Çin’e karşı sertleşmenin giderek bir seçim saflığı testi haline geldiği bir ABD seçim yılında – küresel ve dünya genelindeki en önemli ikili ilişki için önemli ve yapıcıdır” dedi.
Wang, Washington’un yarı iletkenler, TikTok, elektrikli araçlar ve hatta vinçler konusundaki eylemlerini tırmandırması nedeniyle Pekin’in ekonomi, yatırım ve ticaret faaliyetlerinin siyasallaşmasına karşı tetikte olduğu uyarısında bulundu.
Amerikalı politikacıların, aşırı arzın ABD pazarını bozacağı endişesiyle Çin’in elektrikli araç, lityum pil ve güneş pili ihracatına da karşı çıkmaları bekleniyor.
Kâr amacı gütmeyen ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi Başkanı Stephen Orlins, pazar günü Çin Kalkınma Forumu’nda yaptığı konuşmada ikili ilişkilerin hala gelişmeye açık olduğunu söyledi.
Foruma katılan CEO’ların sayısında bir artış olduğunu ve bunun daha iyi bir hava yarattığını belirten Orlins, Amerikan firmalarının pandeminin ardından Çin’in politika yönelimini anlamak istediklerini de sözlerine ekledi.