AMERİKA

ABD Hint Pasifik’te sahil güvenlik faaliyetlerini artırıyor

Yayınlanma

Nikkei Asia’nın haberine göre, şubenin üst düzey yetkilisi, ABD Sahil Güvenlik birimlerinin Hint-Pasifik’teki deniz devriyelerini ve eğitim faaliyetlerini artırmayı planladığını söyledi.

Singapur’da düzenlenen Shangri-La Diyaloğuna katılan ABD Sahil Güvenlik Komutanı Amiral Linda Fagan, Nikkei Asia ile röportajında, “Hint-Pasifik, Amerika’nın geleceği açısından önemli bir bölgedir. ABD Hint-Pasifik Stratejisi, özgür ve açık bir bölge sağlamaya çalışırken, ABD Sahil Güvenliği için genişletilmiş bir rolü, idarenin en önemli önceliği olarak tanımlamaktadır” dedi.

Fagan, “ABD Sahil Güvenliği, [Hint-Pasifik] bölgesindeki uzun süredir devam eden operasyonel mevcudiyetini, ek devriyeler ve konuşlandırılabilir özel kuvvetlerle sürdürecek” ifadelerini kullandı.

Sahil Güvenlik Komutanı ayrıca, Virginia eyaletinde bulunan bir sahil güvenlik botu olan Harriet Lane’in aralık ayında bölgeye konuşlandırılacağını da sözlerine ekledi.

Hint-Pasifik’in karşı karşıya olduğu “zorluklarla” tek başına hiçbir ülke veya kurumun başa çıkamayacağını öne süren Fagan, “ABD Sahil Güvenlik, Hint-Pasifik bölgesindeki kapasite geliştirme çabalarını artırıyor ve güvenlik işbirliği ile insani yardım ve kapasite geliştirme faaliyetleri için Güneydoğu Asya ve Okyanusya’ya kaynak aktaracak” dedi.

Japonya, Filipinler ve Avustralya ile ortak faaliyetler

Amiral, ABD Sahil Güvenlik’in Japonya, Avustralya ve Pasifik ada ülkeleri ile ortaklığını bu iki bölgedeki ulusal sahil güvenlik yeteneklerini yükseltmek için genişletmeye çalıştığını kaydetti.

Uzmanlar, ABD sahil güvenliğinin Hint-Pasifik’e yoğunlaşmasının, Washington’ın bölgede Çin’in yükselen etkisini önleme stratejisi ile uyumlu olduğuna işaret ediyor.

Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki balıkçı gemilerine karşılık olarak askeri gemilerin gönderilmesi orantılı bir tepki olarak görülmediği ve bu hamlenin  bölgedeki gerilimi artırma riski taşıdığı için ABD’nin askeri gemi yerine sahil güvenlik botlarını gönderdiği ifade ediliyor.

Bu arada Filipinler, Güney Çin Denizi’nde ABD ile ortak devriyeler düzenlemeyi planlıyor. Filipinler’in ABD büyükelçisi Jose Manuel Romualdez, mayıs ayında verdiği bir röportajda donanma varlıkları yerine sahil güvenlik gemilerinin kullanılması olasılığından bahsetmişti.

Yasadışı balıkçılık, Hint-Pasifik bölgesinde kolluk kuvvetleri için büyük bir zorluk olarak tarif ediliyor. Bu konuda bölge ülkeleri ile Çin arasında sınır anlaşmazlıkları yaşanıyor.

Fagan, ABD Sahil Güvenlik’in yasadışı balıkçılığa karşı bir yanıt vereceğini savundu: “Eğitim ekiplerimiz halihazırda, ortak ülkelere münhasır ekonomik bölgelerini yönetmelerine ve egemenliklerini korumalarına izin veren yetenekler sağlayan denizcilik yasa uygulamalarını ve diğer özel eğitimleri veren güçlü bir konuşlandırma programını sürdürüyor.”

Fagan ayrıca Japonya ile ikili işbirliğini genişletme isteğini de dile getirdi, “Japon Sahil Güvenliği ve Japonya Deniz Öz Savunması arasındaki artan etkileşimler, ABD deniz kuvvetleri ile birlikte çalışabilirliğin yanı sıra ilgili birlikte çalışabilirliği de geliştirecektir” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version