AMERİKA

ABD, Huawei bağlantılı yarı iletken şirketlerine yasak koymaya hazırlanıyor

Yayınlanma

Bloomberg’de yer alan habere göre Biden yönetimi, telekom devinin geçen yıl önemli bir teknolojik atılım gerçekleştirmesinin ardından Huawei ile bağlantılı bir dizi Çinli yarı iletken firmasını kara listeye almayı düşünüyor.

Mevcut yaptırımlara rağmen ilerleme kaydeden Çin’in amiral gemisi üzerindeki baskıyı artırmayı planlayan Washington, geçen yıl Huawei’nin akıllı telefon işlemcisi üretmesiyle şaşkına dönmüştü.

Konuya aşina olan kişilere göre, etkilenebilecek Çinli kuruluşların çoğu daha önce Washington merkezli ticaret grubu Semiconductor Industry Association (SIA) tarafından yapılan bir sunumda Huawei tarafından satın alınan veya inşa edilen çip üretim tesisleri olarak tanımlanmıştı. Söz konusu kişiler nihai kararın henüz verilmediğini söyledi.

Çinli şirketlerin ‘boşluklardan’ yararlanması engellenecek

Halka açık olmayan bilgileri açıklama yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, kara listeye alınabilecek şirketler arasında çip üreticileri Qingdao Si’En, SwaySure ve Shenzhen Pensun Technology’nin (PST) de bulunduğunu söyledi. Biden yetkilileri ayrıca Çin’in önde gelen bellek çipi üreticisi ChangXin Memory Technologies şirketine yönelik yaptırımları da değerlendiriyor.

Jefferies analisti Edison Lee, ChangXin’in potansiyel bir hedef olarak belirlenmesinin ardından, “ABD Tüzel Kişiler Listesine daha fazla Çinli şirketin eklenmesi oldukça muhtemel bir olay. Uygulanması ve gerekçelendirilmesi kolaydır ve bazı önemli Çinli şirketlerin ihracat kısıtlamalarındaki mevcut boşluklardan yararlanmasını daha da engelleyecektir,” dedi.

ABD, müttefiklerine baskıyı artırıyor

Bloomberg’e göre ABD’li yetkililer, çip üreten şirketlerin yanı sıra Shenzhen Pengjin High-Tech ve SiCarrier’a da yaptırım uygulayabilir. Buna göre, yarı iletken üretim teçhizatı üreten bu iki şirketin Huawei’nin kısıtlı ekipman elde etmesine yardımcı olmak için vekil olarak hareket etmesinden endişe ediliyor. Bloomberg, şirketlerin Huawei ile olan bağlarını ilk olarak 2023’ün sonlarında bildirmişti.

ABD hükümeti Hollanda, Almanya, Güney Kore ve Japonya gibi müttefiklerine Çin’in yarı iletken teknolojisine erişimi üzerindeki kısıtlamaları daha da sıkılaştırmaları için baskı yapıyor. Huawei, bu kampanyanın ve Pekin’in Batı teknolojisine olan bağımlılığını azaltma çabalarının merkezinde yer alan şirketlerden biri.

Söz konusu kişiler, ABD Ticaret Bakanlığının şirketleri Huawei ile ilişkilendiren ek kanıtlara sahip olup olmadığının net olmadığını söyledi. ABD, gelecekte ulusal güvenliğine zarar verme riski taşıyan işletmelere yaptırım uygulama yetkisine sahip ve üstelik, yetkililerin bu şirketlerin geçmişte ‘zararlı’ ya da ‘yasadışı’ faaliyette bulunduğunu kanıtlaması gerekmiyor.

Huawei’nin yeni işlemcisi hâlâ ‘bağımlılığa’ işaret ediyor

Huawei 2019 yılında yaptırım listesine eklenmişti. Bu yaptırımlar Huawei’nin akıllı telefon işini yıllarca sekteye uğratırken, şirket ABD’yi şaşırtarak geçen ağustos ayında Çin’de üretilen 7 nanometrelik bir çiple çalışan Mate 60 cihazını tanıttı.

İşlemci Semiconductor Manufacturing International tarafından üretildi, fakat yine de Hollandalı litografi makinesi devi ASML ve Amerikalı tedarikçiler Applied Materials ve Lam Research araçları da dahil olmak üzere büyük ölçüde yabancı teknolojiye dayanıyordu. ABD ve Hollanda ihracat kontrolleri yürürlüğe girmeden önce satın alınan bu araçların kullanımı, Pekin tam bir yerli yarı iletken tedarik zinciri oluşturmaya çalışsa bile Çin’in hâlâ yabancı bileşenleri tamamen değiştiremediğini gösteriyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version