AMERİKA

ABD ile İngiltere arasında ‘teknolojik işbirliği’ gerilimi

Yayınlanma

Joe Biden yönetimi, Londra’dan gelen ‘daha gelişmiş ticaret ve teknoloji işbirliği’ çağrılarını reddediyor.

Politico’da yer alan habere göre, Birleşik Krallık, ABD’nin AB ile kurduğu türden bir mekanizmanın kurulması için bir süredir bastırıyor. 

Örneğin geçtiğimiz iki yıl boyunca Washington’u bakan olarak ziyaret eden eski Başbakan Liz Truss’ın, ‘temiz enerji’ tedarik zincirleri ve yapay zeka (AI) ile yarı iletkenler alanında daha gelişkin bir işbirliği için ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ve Biden yönetimi yetkililerine çağrılar yaptığı belirtiliyor.

Raimondo’nun geçen ekim ayında yaptığı Londra ziyaretinde de benzer bir konunun gündeme geldiği ama Washington’ın Brüksel’deki ortaklarını kızdırmaktan çekindiği ve Brexit’ten sonra Britanya’nın AB dışında bozulan konumunun Biden yönetimini etkilediği iddia ediliyor.

Eski bir üst düzey İngiliz yetkili, AB-ABD Ticaret ve Teknoloji Konseyine (TTC) benzer bir mekanizmanın kurulması için defalarca denediklerini savunuyor.

Haziran 2021’de kurulan TTC, okyanusun iki yakasındaki iktidarlara, ama özellikle ABD’ye, ticaret ve teknoloji politikasına yön verme imkanı tanıyor.

Geçen yıl verdiği bir mülakatta Raimondo, TTC’deki 10 çalışma grubunun ‘standartları belirlediğini’ söylemişti.

Birleşik Krallık’ın TTC’ye katılma veya en azından üçlü bir diyalog mekanizması oluşturma talepleri şimdiye kadar kabul görmedi.

ABD’nin konuşmaya istekli olsa da ‘Avrupalıları irite etmek istemediğini’ savunan aynı yetkili, iki ülke arasında bu konudaki ilişkilerin, kurumsal temeller üzerine değil, ‘plansız’ (ad hoc) bir şekilde devam ettiğini belirtiyor.

Geçen ekim ayında başlayan veri akışı müzakerelerinde de henüz bir sonuca varılmış değil. Londra’nın, bu sene Asya-Pasifik İktisadi İşbirliğinin ticaret anlaşmasının içerisinde konacak bir genişletilmiş veri transfer kurallarının parçası olacak. ABD ile yapılacak bir sonraki resmi veri transferi toplantısı ise Ocak 2024’te.

İngilizler, TTC’nin Birleşik Krallık’ı ticaret ve teknoloji alanında derinleşen işbirliği arayışının dışında bırakmasından endişe ediyor.

Ekim ayında parlamentonun Dış İlişkiler Komitesi tarafından hazırlanan rapor, bu endişeleri dile getiriyor ve Londra’nın ‘kural koyucu değil, kuralları uyan bir aktör’ olmasından duyulan korku dile getiriliyordu.

İşbirliğinin diğer tarafı AB’nin de Birleşik Krallık’ın TTC’ye katılmasına soğuk yaklaştığı haberde verilen bilgiler arasında.

Çok Okunanlar

Exit mobile version