AMERİKA

ABD, nükleer kapasitesini artırmayı planlıyor

Yayınlanma

The Economist dergisi, ABD’nin Rusya, Çin ve Kuzey Kore olmak üzere üç cephede savaşma kabiliyetine ilişkin kötümser tahminlerin beraberinde yeni bir nükleer silahlanma yarışına hazırlandığını bildirdi.

Dergide yer alan makalede, Başkan Joe Biden yönetiminin, yakın zamana kadar ‘düşünülemez gibi görünen’ bir şeye, yani onlarca yıldır devam eden azaltmaların ardından konuşlandırılmış nükleer kuvvetlerin genişletilmesine hazırlanmaya başladığı bildirildi.

Cephaneliğin büyütülmesi 2026’dan sonra, yani ABD ile Rusya arasındaki nükleer silahların sınırlandırılması anlaşmasının sona ermesinden sonra başlayabilir.

Biden yönetiminden kaynaklar, mevcut cephaneliğin şu anda tehditlere yanıt verebilecek kapasitede olduğunu, fakat yeterli olmayabileceğini söyledi.

Ayrıca kaynaklar, nükleer silahların sınırlandırılmasına yönelik anlaşmalar konusunda ‘hala umutlu’ olduklarını kaydetti.

Nükleer cephaneliğin nasıl geliştirileceğinin bir sonraki ABD Başkanı’nın tercihlerine de bağlı olduğu ifade edilen makalede, Demokrat aday Kamala Harris’in kazanması durumunda hızın, başkanlık döneminde sık sık caydırıcılığın artırılması gerektiğinden bahseden Cumhuriyetçi Donald Trump’a kıyasla daha yavaş ve daha az agresif olacağına işaret edildi.

Haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin nükleer doktrininde değişiklik yapılmasına onay vermişti.

Bunun yanı sıra Putin, doktrine göre nükleer silahların kullanılabileceği istisnai bir durumun meydana gelmediğini ve Moskova’nın şu anda böyle bir ihtiyacı olmadığını da sözlerine eklemişti.

Rusya’nın mevcut askeri doktrini 2014 yılında kabul edilmişti. Belgeye göre Rusya, kendisine ya da müttefiklerine karşı nükleer ve diğer kitle imha silahlarının kullanılmasına karşılık olarak ve ayrıca konvansiyonel silahların kullanıldığı saldırganlık durumunda, devletin varlığı tehdit edildiğinde nükleer silah kullanma hakkını saklı tutuyor.

Rusya, ABD’yi vurma kapasitesine sahip nükleer füzelerini bir ay içinde ikinci kez tatbikata çıkardı

Çok Okunanlar

Exit mobile version