AMERİKA

ABD Ordusu, Japonya ve Avustralya ile lojistik işbirliğini genişletiyor

Yayınlanma

ABD Ordusu, Hint-Pasifik bölgesine dağılmış kuvvetlerine silah, personel ve diğer malzemeleri ulaştırmak üzere küçük nakliye gemilerinin operasyonlarını genişletmek için Japonya ve Avustralya ile birlikte çalışıyor.

Lojistik, Japonya ve ABD tarafından eylül ortasından 23 Eylül’e kadar düzenlenecek olan Orient Shield ortak askeri tatbikatının ana odak noktasını oluşturuyor.

Japonya Savunma Bakanlığı’na göre ABD Ordusu’na ait bir deniz aracı birimi ve Japonya Kara Öz Savunma Kuvvetleri ilk kez ortak bir eğitim gerçekleştiriyor. Okinawa’da ve başka yerlerde malzeme yükleme ve taşıma alıştırmaları yapıyorlar.

Çıkarma gemileri, limanı ya da rıhtımı olmayan yerlere malzeme ve personel taşıma kabiliyetleri sayesinde son derece esnek olarak biliniyor.

ABD Ordusu’nun stratejisi, Çin’in birkaç hedefe odaklanmasını önlemek için Okinawa’yı Tayvan ve Filipinler’e bağlayan birinci ada zinciri boyunca uzak adalara birimleri yaymak. Bunun için kapsamlı bir ikmal ulaşım ağı çok kritik.

ABD ve Japonya ocak ayında Japonya’nın Yokohama Kuzey Rıhtımı’nda 280 personelin konuşlandırılması ve nakliye görevlerinde daha fazla esneklik sağlamak için sadece ihtiyaç duyulduğunda gönderilmeleri yerine çıkarma gemilerini kullanmaları konusunda anlaşmaya vardı.

ABD ayrıca Avustralya ile de çıkarma gemileri ve diğer gemilerin rotasyonel olarak konuşlandırılması konusunda görüşmeler yürütüyor.

ABD Ordusu Pasifik Komutanı Charles Flynn çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte “Avustralya ile sürdürülen modernizasyon çabalarından birinin deniz araçları filosunu modernize etmek olduğu göz önüne alındığında, burada pek çok fırsat var” dedi.

ABD Ordusu nakliye gemileri bu yaz başında Avustralya’nın kuzeyinde Talisman Sabre ortak tatbikatına katıldı. Gemiler daha sonra Avustralya’da kaldı ve ABD Ordusu’nun Canberra ile lojistik işbirliğinin en son göstergesi olan ayrı bir çok taraflı tatbikat için Avustralya tanklarını Endonezya’ya göndermek üzere kullanıldı.

Askeri malzemelerin karadan sevk edilebildiği Avrupa’nın aksine, Hint-Pasifik bölgesinde taşımacılık ağırlıklı olarak deniz ya da hava yoluyla yapılıyor. Bu da bölgedeki nakliyeyi Avrupa’dakinden daha zorlu hale getirmektedir.

ABD Kara Kuvvetleri Bakanı Christine Wormuth ağustos ayında gazetecilere yaptığı açıklamada, Hint-Pasifik’te savaş için gerekli olacak büyük lojistik ve idame operasyonlarının yürütülmesinde zorlukların devam ettiğini belirterek müttefiklerle işbirliğini derinleştirme planına işaret etmişti.

Wormuth, “Açıkçası bölgedeki mesafeler oldukça zorlu. Ve bence o bölgede bir çatışmanın gerektireceği ölçekte ve derinlikte lojistik sağlayabilmek için yapmamız gereken daha çok iş var” ifadelerini kullanmıştı.

ABD’nin personel ve malzeme nakliyesi konusunda Japonya’dan büyük beklentileri var. Şubat ayında Nikkei’ye verdiği bir röportajda, emekli olan Deniz Piyadeleri Komutanı David Berger, iki ülkenin özellikle lojistik alanında “kesinlikle” daha yakın çalışması gerektiğini söylemişti.

Japonya da nakliye kabiliyetlerini geliştiriyor. Japon Savunma Bakanlığı ağustos sonunda sunduğu bütçe talebine 17 CH-47 Chinook nakliye helikopterini de dahil etti. Bakanlık geçtiğimiz aralık ayında tamamlanan savunma yığınağı planı kapsamında 34 adet Chinook satın almayı planlıyor ve hatta daha fazlasını almayı da düşünebileceği söyleniyor.

Nikkei’ye konuşan Chinook üreticisi Boeing’in bir temsilcisi, tandem rotorlu helikopterin havaalanı olmayan uzak adalara iniş yapabildiğini ve personel tahliye edebildiğini, malzeme bırakabildiğini, afet yardım görevlerini yerine getirebildiğini ve diğer rolleri yerine getirebildiğini vurguladı.

Temsilci, Chinook’ların Hint-Pasifik bölgesinde “malzeme, insan, silah, yiyecek ve barınak gibi şeylerle bir ana operasyon üssünden ayrılıp bu uzak adalara gidebilme ve bu adalara yeniden ikmal yapabilme” kabiliyetleri nedeniyle “uygunluk” taşıdığını söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version