AMERİKA

ABD, Rusya’nın enerji gelirlerini 2030’a kadar yarıya düşürmeyi hedefliyor

Yayınlanma

ABD’nin enerji kaynaklarından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Geoffrey Pyatt, Financial Times’a (FT) verdiği demeçte iktisadi yaptırımların Rusya’nın ‘bir daha asla komşularına saldıramamasını’ sağlaması gerektiğini söyledi.

Daha önce ABD’nin Ukrayna ve Yunanistan Büyükelçisi olarak görev yapmış olan Pyatt, “Putin bu savaşta ısrar ettiği sürece, bu önümüzdeki yıllar boyunca bağlı kalmamız gereken bir şey,” dedi.

Rusya, Şubat 2022’de başlayan Ukrayna savaşından bu yana büyük miktarlarda petrol ihraç etmeye devam etti. Fakat Uluslararası Enerji Ajansı, batının Rusya’nın enerji sektörüne yönelik yaptırımlarının devam etmesi halinde 2030 yılına kadar petrol ve gaz ihracatının en az yüzde 40-50 oranında düşebileceğini tahmin ediyor.

Pyatt, “Bunun gerçekleşmesine yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu yaptırımların amacı Rusya’nın davranışlarını değiştirmek ve Putin’in bir tür barış sağlandığında üç ya da dört yılını yeniden silahlanmak ve ordusunu Ukrayna işgalinin üçüncü aşamasına hazırlamak için kullanacak bir konumda olmamasını sağlamaktır,” iddiasında bulundu.

Pyatt, ABD’nin Rusya’nın dünyaya petrol ve doğalgaz satmaya devam ettiği ‘gölge filosunu’ daha az etkili hale getirmenin yollarını aradığını da söyledi. Dışişleri yetkilisi, Washington’un batılı sigortacıları nakliyatçılardan daha fazla bilgi talep etmeye ve Rus petrolü taşıyan gemilerde daha fazla durum tespiti yapmaya zorlayacak tedbirleri destekleyip desteklemeyeceği sorusu üzerine ise, “Bu alanı izleyin,” cevabını verdi.

Pyatt ayrıca, Hazine Bakanlığının, bu politikanın etkinliğini nasıl sürdürebilecekleri sorusuna ‘çok ciddi bir şekilde baktıklarını’ söyledi.

Pyatt, ‘Rusya’nın gelecekteki gelirlerini engellemenin’ mevcut mali durumuna zarar vermek kadar önemli olduğunu söyledi. Yetkiliye göre, “Bunun Kremlin’in uluslararası alanda nasıl davranabileceği ve Rusya’nın hem enerjisini stratejik bir varlık olarak kullanabilmesi hem de Kremlin’in komşularına karşı rövanşizm yapmaya devam edebilmesi açısından muazzam jeopolitik sonuçları var.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version