AMERİKA

ABD Senatosu Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a 95 milyar dolarlık yardımı onayladı

Yayınlanma

Demokratların çoğunlukta olduğu ABD Senatosu Ukrayna, İsrail ve Tayvan için 95,34 milyar dolarlık bir yardım paketini kabul etmek için oy kullandı.

Yasa, Ukrayna için 61 milyar dolar, İsrail için 14 milyar dolar ve Tayvan da dahil olmak üzere ‘Hint-Pasifik’teki Amerikan ortaklarını desteklemek ve Çin saldırganlığını caydırmak’ için 4,83 milyar dolar içeriyor.

Ayrıca Gazze ve Batı Şeria, Ukrayna ve dünyadaki diğer çatışma bölgelerindeki sivillere 9,15 milyar dolarlık insani yardım da sağlanacak.

Şafak vakti yapılan oylamada, senatörler yasayı Temsilciler Meclisine göndermek için gereken 60 oy barajını aştılar. Şimdi yasa tasarısının Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisinden de geçmesi gerekiyor.

Fakat tasarı, Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson’ın, ABD-Meksika sınırından gelen göçmen akışını durdurmak için gereken hükümlerden yoksun olmakla eleştirildiği için ikinci oylamadan başarısızlıkla çıkabilir.

Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisinde yasayı engelleyebilir

Johnson, pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Senatodan tek bir sınır politikası değişikliği almamış olması durumunda, Meclis bu önemli konularda kendi iradesini kullanmaya devam etmek zorunda kalacak,” dedi ve ‘Senatodaki statükodan daha iyisini hak ettiklerini’ savundu.

Öte yandan Meclisin 2 numaralı Cumhuriyetçi Temsilcisi John Thune, Johnson’ın ne yapacağının net olmadığını söyledi. Thune, “Meclisin bir şeyler üzerinde hareket edeceğini varsayıyorum. Belli ki İsrail’e hitap edecekler,” dedi.

‘Sertlik yanlısı’ Cumhuriyetçiler ise Senato yasasının Meclise vardıklarında ‘öleceğini’ öngörüyorlar. Cumhuriyetçi Florida Senatörü Rick Scott, “Bugün önümüzde duran yasa tasarısı… Meclisten asla geçmeyecek, asla yasalaşmayacak,” dedi.

Trump, Cumhuriyetçilerin tutumuna büyük etki yaptı

Cumhuriyetçiler aylardır dış yardım tasarısının sınır kısıtlamalarını içermesini talep ediyor. Birkaç ay boyunca müzakere edilen partiler üstü sınır anlaşması, partinin önde gelen Beyaz Saray adayı Donald Trump tarafından reddedildikten sonra Senato Cumhuriyetçilerinin çoğu tarafından eleştiridli.

Senato çoğunluk lideri Demokrat Chuck Schumer, geçen hafta sınır güvenliği maddelerini tasarıdan çıkardı.

Kasım seçimlerinde Biden’ı yenmen için sınır meselesini kullanmayı uman Trump, o zamandan beri eleştirisini dış yardım tasarısına çevirdi ve sosyal medyada ABD müttefiklerine yapılan yardımın hibe yerine kredi şeklinde olması gerektiğini söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version