AMERİKA

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Haynes’in raporunda Rusya’ya dair itiraflar

Yayınlanma

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haynes, son raporunda Rusya’nın ABD ve diğer NATO ülkeleriyle doğrudan bir askeri çatışma istemediğini ve Moskova’nın ‘Ukrayna’nın topraklarının önemli kısmını geri alma çabalarını zayıflattığı’ kanaatinde olduğunu belirtti.

ABD Senatosunun İstihbarat Komisyonunda yapılan oturumda sunulan raporda, “Rusya, ABD ordusu ve NATO ile neredeyse kesin olarak doğrudan askeri çatışma istemiyor ve küresel ölçekte askeri çatışma eşiği olarak hesapladığı seviyenin altında asimetrik faaliyetlerini sürdürecek,” ifadelerine yer verildi.

Rapora göre Rusya, özellikle Gazze savaşı göz önüne alındığında, Batı’nın Ukrayna’ya desteğinin sınırlı olduğuna inanıyor.

Rapordan satır başları şöyle:

  • Rusya, 2023’ün sonlarından bu yana savaş alanında istikrarlı kazanımlar elde ediyor ve Batı’nın askeri yardımının belirsizliğinden faydalanıyor. Bu durum Rusya’ya stratejik bir askeri avantaj sağlıyor ve durumu giderek Moskova’nın lehine çeviriyor.
  • Rusya savunma sanayisinin büyüme hızını kayda değer ölçüde artırdı, mühimmat ve uzun menzilli silah üretimini tesis etti. Bu da gerektiğinde uzun vadeli ve yoğun bir savaş yürütmesine olanak sağlıyor.
  • Rusya ile Çin arasındaki ticaret artıyor. Çin, Rusya’ya iktisadi ve güvenlik yardımı sağlıyor, çift kullanımlı malzeme ve silah bileşenleri tedariki de dahil olmak üzere Rusya’nın savunma sanayisini destekliyor. Pekin, kendi iktisadi ve diplomatik çıkarlarını riske atmadan ilişkiyi sürdürmek için destek seviyesini ayarlıyor. Bunun karşılığında Çin, uygun enerji fiyatları ve Kuzey Kutbu’na daha fazla erişim elde ediyor.
  • Rusya, nükleer kapasitesini geliştirmeye ve en büyük ve en çeşitli nükleer silah cephaneliğini muhafaza etmeye devam edecek. Moskova, nükleer kabiliyetleri caydırıcılığı sürdürmek ve ABD ve NATO ile olası bir çatışmada hedeflere ulaşmak için gerekli görüyor.
  • Rusya, nükleer silah taşıma kapasitesine sahip uzun menzilli füzeler ve Amerikan füze savunma sistemini aşmak ya da baypas etmek üzere tasarlanmış denizaltı sistemleri geliştirmeye devam edecek. Rusya, nükleer ya da konvansiyonel savaş başlığı taşıyabilen stratejik olmayan sistemleri genişletiyor ve modernize ediyor.
  • Rusya küresel bir siber tehdit oluşturacak ve istihbarat faaliyetlerini yürütme ve siber saldırılar gerçekleştirme yöntemlerini geliştirecek.
  • Rusya, Batı ittifaklarında bir bölünme yaratmak istiyor ve 2024’teki ABD seçimlerini etkilemeye çalışacak.
  • Rusya, enerji alanında önemli bir güce sahip olacak. Moskova, Avrupa’nın en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi olmaya devam ediyor. Ülke, açık deniz petrol ihracatının büyük bir kısmını başka yöne çevirmekte başarılı oldu. G7 tarafından belirlenen tavan fiyatın üzerinde ciddi miktarlarda hidrokarbon satması muhtemel.

Geçen yıl yayımlanan raporda da Rusya’nın ABD ve NATO ile askeri çatışmaya yol açabilecek eylemlerden kaçındığı belirtilmişti.

Ancak ocak ayında NATO Askeri Komitesi Başkanı Rob Bauer, ittifak güçlerinin önümüzdeki yirmi yıl içinde Rusya ile tam ölçekli bir savaşa hazırlandığını idda etmişti.

Bunun ardından bir dizi Avrupa ülkesi, Moskova’nın NATO ülkelerine yönelik bir saldırısını göz ardı etmediklerini bildirmişti.

CNN: Rusya, Batı’nın Ukrayna’ya verebileceğinden üç kat daha fazla mühimmat üretiyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version