ABD ve Hindistan, Yeni Delhi ve Pekin arasındaki gergin sınır anlaşmazlığının ortasında Hint kara kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla cuma günü Stryker zırhlı araçlarını ortaklaşa üretme konusunda anlaştı.
Anlaşma, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Hintli mevkidaşları Subrahmanyam Jaishankar ve Rajnath Singh ile Yeni Delhi’de yaptıkları görüşmenin ardından duyuruldu.
ABD’li yetkililerin akşam saatlerinde Başbakan Narendra Modi ile bir araya gelmeleri bekleniyor.
Üst düzey diplomatlar ve savunma yetkililerinin yıllık iki artı iki toplantısı, ABD’li yetkililerin Washington’un İsrail-Hamas çatışması ve Rusya-Ukrayna savaşıyla uğraşırken bile Çin’e odaklanmaya devam edeceğinin sinyallerini defalarca verdiği bir dönemde gerçekleşti.
Basın toplantısı sırasında Austin, “kurallara dayalı uluslararası düzeni korumak için” Washington ve Yeni Delhi arasında savunma işbirliğinin artırılması çağrısında bulundu.
Austin, “Hepimizin zorlu bir küresel güvenlik ortamıyla karşı karşıya olduğumuz bir sır değil,” dedi ve ekledi: “Hindistan ile ortaklığımızdaki ilerlemenin bu kadar önemli olmasının ve ABD’nin bunu daha da güçlendirmeye bu kadar kararlı olmasının nedeni de budur.”
Stryker zırhlı piyade araçları Hindistan’da üretilecek. Üst düzey bir ABD savunma yetkilisine göre Yeni Delhi kısa süre önce Washington’a bir niyet mektubu sundu.
Anlaşma, Japonya ve Avustralya’nın da dahil olduğu bir güvenlik diyaloğu olan Quad’ın iki üyesi olan ABD ve Hindistan arasındaki savunma teknolojisi işbirliğini derinleştirme çabalarının son örneği. Modi’nin haziran ayında Washington’a yaptığı devlet ziyareti sırasında Hindistan Hava Kuvvetleri için General Electric savaş uçağı motorlarının Hindistan’da üretilmesi için resmi bir anlaşma yapılmıştı.
Cuma günkü anlaşma, ileri ABD teknolojisinin transferini içerdiği için “iki ülke arasında artan güvenin işareti” olarak yorumlandı.
Öncelikli olarak askerleri savaşın içine ve dışına taşımak için kullanılan Stryker, düşman birliklerine saldırmak için orta ve büyük kalibreli silahlar da taşıyabiliyor. ABD bu aracı Ukrayna’ya, Rusya’ya karşı yürüttüğü karşı saldırıya yardımcı olması için verdi.
Çin’e karşı donanma işbirliği
ABD’li savunma yetkilisi gazetecilere verdiği demeçte Stryker’ın “gelecekte Hindistan’a özellikle Fiili Kontrol Hattı boyunca ve Çin Halk Cumhuriyeti ile yaşadığı bazı zorluklarla ilgili alanlarda daha fazla kabiliyet kazandırma potansiyeline sahip olduğunu” söyledi.
Fiili Kontrol Hattı (LAC), Hindistan ve Çin’in tartışmalı Himalaya sınırı boyunca uzanan ve 1962 Çin-Hindistan Savaşı’ndan sonra çizilen gayrı resmi bir ateşkes hattıdır. 2020 yılında bu hat boyunca konuşlanmış Çin ve Hindistan askerleri arasında çatışmalar çıkmış ve kırk yılı aşkın bir süredir ilk kez her iki tarafta da ölümler yaşanmıştı.
Denizcilik alanında da ayrıca, ABD Donanması’nın Hindistan’da gemi onarımı ve yakıt ikmali için daha fazla merkez arayacağı kaydedildi. Donanma Hint tersaneleriyle iki anlaşma imzaladı. Gerekçe olarak, Hint-Pasifik bölgesinde daha fazla lojistik sahaya erişim sağlamanın Amerikan gemilerinin arıza sürelerini azaltacağı söylendi.
ABD’li yetkili, Hint Okyanusu’nun gelecekte “daha çekişmeli bir alan” haline geleceğini söyleyerek, ABD’nin Çin’in Güney Çin Denizi’nin ötesine uzanmaya devam edeceği yönündeki “endişelerine” işaret etti.
Yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: “Hindistan’la donanmalar arası işbirliği konusundaki ortaklığımız, Hint Okyanusu’nda onlarla birlikte daha fazla işbirliği yapacağımız anlamına geliyor [ve] bu bizim için giderek daha stratejik bir hal alacak.”
Nikkei Asia’ya konuşan Washington merkezli Stimson Center’da kıdemli araştırmacı ve Güney Asya Programı direktörü olan Elizabeth Threlkeld, Hindistan’daki lojistik tesislerin ABD’nin Tayvan Boğazı ve Güney Çin Denizi’ndeki olası bir duruma müdahale etme kabiliyetini artıracağını söyledi.
Threlkeld, “Lojistik işbirliği, tedarik hatlarının çok uzun ve mesafelerin çok büyük olduğu Tayvan ve Güney Çin Denizi’nde olası bir durumda haklı olarak önemli olarak tanımlanan kilit alanlardan biridir” dedi ve ekledi: “Hindistan’da daha fazla ikmal noktası ABD’nin kabiliyetini büyük ölçüde artıracaktır çünkü Japonya ve Singapur’a baktığımızda yeterli kapasite olmayabilir.”
ABD ve Hindistan ayrıca şu anda deniz keşif ve denizaltı iletişimini hedefleyen savunma teknolojisi şirketleri üzerindeki işbirliğini ilerletmek için çalışıyor. Çarşamba günü her iki ülkeden üst düzey yetkililer Yeni Delhi’de savunma girişimleri için özel sermayeyi harekete geçirmek amacıyla düzenlenen bir oturuma katıldılar.
Hint-Pasifik bölgesinin ötesinde Hindistan, merkezi Bahreyn’de bulunan ve ABD Beşinci Filosu ile birlikte çok taraflı bir deniz koalisyonu olan Birleşik Deniz Kuvvetleri’nin tam üyesi olacak.
Hindistan 2001 yılında kurulan ve 30’dan fazla ülkenin üye olduğu koalisyonun artık ortak üyesi. Tam üyelik Hindistan’ın görev gücünde komuta rolü üstlenmesine olanak tanıyacak.
Statü yükseltme Hindistan’ın dış politikada dünya çapında bir aktör olarak öne çıkma ve rekabet etme hedefleriyle uyumlu.