AMERİKA

ABD’de Google davası başlıyor

Yayınlanma

Google’ın federal antitröst suçlamalarıyla Salı günü Washington’da başlayacak ve yaklaşık dört ay sürmesi beklenen tarihi davasının son yıllarda bu alandaki en önemli dava olması bekleniyor.

İlk olarak 2020 yılında açılan davada Adalet Bakanlığı Google’ı çevrimiçi aramada tekel olmak ve bu tekel gücünü rekabeti sınırlamak, inovasyonu engellemek ve kullanıcıların mahremiyetini ihlal etmek için kullanmakla suçlamıştı.

Google suçlamaları reddediyor. Şirketin baş hukuk sorumlusu Kent Walker Axios’a verdiği demeçte, “Açıkçası bu alanda çok fazla rekabet olduğunu düşünüyoruz. Aramayı sürekli olarak değiştiriyoruz,” dedi.

Axios’a göre Adalet Bakanlığı her 20-25 yılda bir teknoloji şirketine bu tip bir dava açıyor. IBM ve Microsoft’un ardından şimdi sıra Google’da. Haberde, “Bu davaların her biri, bilgi işlemde bir çağdan diğerine geçerken gerçekleşti: IBM için ana bilgisayardan PC’ye; Microsoft için izole PC’den web’e. Yapay zekanın ortaya çıkışı şimdi Google’ın davasında beliriyor,” deniyor.

Olası bir cezadan yalnızca Google’ı etkilemeyecek

Mahkeme Google aleyhine karar verirse, firma mali cezalar, idari yaptırımlar ya da diğer çözüm yollarıyla karşı karşıya kalabilir. Hukuk uzmanları Google’ın ‘parçalanması’ yönünde bir karar alınmasını olası görmüyor. Şirketin arama motoru işi, tartışmalı bir şekilde Microsoft’un işletim sistemi ve tarayıcı ürünlerinin yaptığı gibi düzgün bir şekilde parçalara ayrılmıyor.

Google aleyhine bir karar, arama motorunu ürünlerinde varsayılan seçenek haline getirmek için Google’dan büyük ödemeler alan Mozilla, Apple ve diğer şirketlere de zarar verebilir.

Google’dan ‘PR’ hamlesi

Öte yandan Google da davaya hazırlanıyor ve ‘o kadar da büyük bir tekel olmadığını’ göstermeye çalışıyor.

New York Times’ta Steve Lohr imzasıyla yayınlanan ve Google’ın Microsoft’un 1990’larda olduğu gibi ‘büyük bir kötü adam’ olmadığını ve ayrıca bugünlerde bu davanın kimsenin umurunda olmadığını anlatan bir yazıda, Microsoft davası ele alınıyor.

Yazar, Microsoft davasının aksine, bugünkü Google davasının o dönemki ‘kültürel etkiyi’ yaratmadığını savunuyor. Lohr, “Bugün Google, bir zamanlar Microsoft’un olduğu kadar büyük bir şirket değil. Büyük teknoloji kulübünün bir üyesi. Arama ve çevrimiçi reklamcılıkta tartışmasız bir dev ve yazılım ve yapay zeka becerisi diğer sektörlere de yayılabilir. Ancak Büyük Teknoloji akranları Amerika Birleşik Devletleri’nde ve yurtdışında inceleme altında,” diye yazıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version